Beurshandel lag gisteren even stil

AMSTERDAM, 8 OKT. Het handelssysteem van beursbedrijf Amsterdam Exchanges, Trading System Amsterdam (TSA), heeft gistermiddag de aandelenhandel op de effectenbeurs stilgelegd in verband met de sterke daling van de koersen. Daardoor kwam ook de van de beurskoersen afgeleide optiehandel stil te liggen.

De koersen daalden gisteren scherp toen de dollar onder druk kwam te staan en de Duitse centrale bankpresident liet doorschemeren de rente niet te zullen verlagen. Ook vanochtend daalden de koersen scherp.

Het handelssysteem van de Amsterdamse beurs is zo geprogrameerd dat de handel automatisch wordt stilgelegd als de graadmeter van de beurskoersen, de AEX-index, ten opzichte van zijn openingskoers, te hard daalt. De computer berekent het moment van onderbreken door vijf procent te nemen van het honderdtal van de slotkoers van de dag ervoor. In dit geval was dat 5 procent van 800 (40). Toen de AEX-index 40 punten daalde ten opzichte van zijn openingskoers (naar 847,06 punten) trad de zogeheten 'circuitbreak' (handelsstop) op.

Vanochtend opende de AEX-index op 838 punten. De handel wordt vandaag stilgelegd als de AEX-index 798 bereikt. Halverwege de dag was de graadmeter met 23 punten verwijderd van een nieuwe handelsstop.

De onderbreking is bedoeld om te beurs even op adem te laten in de hoop dat de koersen niet zo ver naar beneden doorschieten dat een zogeheten meltdown optreedt. De vorige keer dat TSA de handel onderbrak was op 21 september, door handelaren 'bloedige maandag' genoemd.

De Commissaris voor de Notering neemt het besluit of de handel na een kwartier kan worden voortgezet of dat er een langere afkoelingsperiode nodig is. Hij maakt een inschatting van het verdere verloop van de handel door te kijken naar de onuitgevoerde orders die op dat moment in het handelsysteem zitten. Handelaren en beleggers kunnen tijdens de handelsstop verkooporders terugtrekken of kooporders bijplaatsen.

De noodstop had effect. Bij heropening ging de beursbarometer weer iets omhoog en sloot op 857,11 punten.

TSA onderbreekt de handel overigens niet wanneer de beurs ten opzichte van de openingskoers van de AEX-index plotseling sterk stijgt. Volgens de Commissaris van de Notering raken beleggers nooit in paniek bij koersstijgingen.