Archaïsch denker

GERARD REVE Schrijver van tientallen romans (De avonden, De vierde man, Moeder en zoon) en duizenden brieven. Publiceerde onlangs Het hijgend hert.

“De dood is het altijd aanwezige en overheersende en nooit ontbrekende thema van alle kunst. Die prachtige 17de-eeuwse portretten van deftige jongens van 14, 15, 16 jaar oud zijn een eerbetoon of offer aan de dood. Ze zijn een vertoon van vergankelijkheid, en in die zin behalve kunst ook religie. (-)

“Ik ben eerder een decadent dan een romantisch-decadent schrijver. De romantische kunst is beweeglijk en tragisch met heftige duels en dergelijke. De decadentie, die cultuurhistorisch altijd volgt op de romantiek, is juist stilstand, bespiegeling zonder dat er iets tastbaar gebeurt. (-) Ik houd niet van het verleden en wil voor geen geld ter wereld opnieuw 18, 30 of 45 jaar oud zijn maar ik ben wel een archaïsch denker en honderd procent decadent.” 17 mei 1996