Alliantie van Bertelsmann met Barnes & Noble

GÜTERSLOH, 8 OKT. Bertelsmann, het grootste mediabedrijf van Europa, ziet af van zijn plannen op eigen kracht de Amerikaanse Internet-boekenmarkt op te gaan. De Duitsers hebben voor 200 miljoen dollar (365 miljoen gulden) de helft van de aandelen van Barnesandnoble.com aangekocht, dat na Amazon.com de grootste elektronische boekverkoper in de Verenigde Staten is.

De gezamenlijke operatie met Barnes & Noble, eigenaar van de andere helft van de aandelen, zorgt voor een duidelijke versterking van de concurrentie in de VS, aldus Frank Wössner, bestuursvoorzitter van Bertelsmann Buch. Barnes & Noble had voor zijn Internet-diensten al een beursnotering aangevraagd. De introductie wordt door de transactie met Bertelsmann evenwel tijdelijk uitgesteld.

Barnesandnoble.com, dat vorig jaar maart werd opgericht, behoort tot de 25 snelst groeiende websites van de wereld, aldus gegevens van het Amerikaanse bureau Media Metrix. De omzet lag in de eerste zes maanden van het huidige gebroken boekjaar op 22 miljoen dollar. (DPA,KRF)