Afdeling Elektronica Xerox naar Ierland

ROTTERDAM, 8 OKT. De elektronica-afdeling van kopieerbedrijf Xerox in Venray verhuist naar het Ierse Dundalk. Hierdoor verdwijnen vanaf volgend jaar 250 van de 2.700 banen bij de Limburgse vestiging.

Xerox wil gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen. Algemeen directeur A. Hisken heeft “het volste vertrouwen” de meeste werknemers elders binnen de organisatie onder te kunnen brengen.

Het bedrijf denkt in Ierland goedkoper uit te zijn. “De arbeidskosten zijn lager en het fiscale klimaat is er aantrekkelijker”, zegt algemeen directeur A. Hisken.

De verhuizing maakt deel uit van een reorganisatie bij Xerox, die wereldwijd 6.000 banen kost. De fabrikant van onder andere kopieer-, fax- en printmachines verwacht zo de strijd aan te kunnen met concurrerende bedrijven als Hewlett-Packard en Compaq.

In de markt voor analoge producten zat Xerox vroeger gebeiteld. Op de groeiende digitale markt opereert de concurrentie echter veelal sneller en goedkoper. Volgens Hisken zijn “aanpassingen” daarom noodzakelijk.

De bonden hebben bezorgd op de reorganisatie gereageerd. CNV Metaal en Elektro eist dat de 250 werknemers ergens anders aan de slag kunnen. FNV Bondgenoten betreurt de de overplaatsing naar Ierland en zal zich tegen de reorganisatie verzetten als gedwongen ontslagen noodzakelijk blijken. Onderhandelingen over een sociaal plan beginnen binnenkort.

Volgens Xerox zullen de overige Nederlandse werknemers geen gevolgen van de verhuizing ondervinden. Bij het hoofdkantoor in Amstelveen zijn 800 mensen werkzaam.

De medewerkers van de op te heffen afdeling kunnen meeverhuizen naar Ierland. Maar Hisken denkt dat vrijwel niemand van die mogelijkheid gebruik zal maken.

Over drie jaar werken naar schatting 1.750 mensen in het Ierse Dundalk.

Ook een deel van de activiteiten van het Engelse zusterbedrijf Mitcheldean verhuist naar de Ierse fabriek. In Europa werken zo'n 25.000 mensen bij Xerox. Wereldwijd telt het bedrijf 90.000 werknemers. De totale omzet bedraagt ongeveer 33 miljard gulden.