Zweedse premier wijzigt kabinet

STOCKHOLM, 7 OKT. De Zweedse premier Göran Persson heeft zijn regering ingrijpend gewijzigd na het verlies van bijna 10 procent bij de verkiezingen vorige maand.

Opmerkelijk is de terugkeer van Björn Rosengren, die vier jaar geleden aftrad na een seksschandaal. Hij wordt minister op een nieuw 'superministerie' voor industrie, transport, handel en binnenlandse zaken. Hij krijgt als onderminister Mona Sahlin, die een paar jaar geleden op de nominatie stond om Ingvar Carlsson op te volgen als partijleider, maar moest aftreden wegens vermeend geknoei met een credit card van de regering. Persson wil nog deze kabinetsperiode de Zweedse toetreding tot de Europese monetaire unie regelen. Mogelijk zal daarover een referendum worden gehouden. Persson is voor parlementaire steun afhankelijk van de Linkse Partij en de Groenen, die beide tegenstanders zijn van de EU. (AP, Reuters)