Volgens SPD en Groenen; 'Financiën ernstiger dan verwacht'

BONN, 7 OKT. Voor grote verkiezingscadeaus is in Duitsland geen geld, heeft de SPD in Bonn laten weten. In de begroting zijn “risico's ter waarde van 20 miljard mark” ontdekt, maakten SPD en Groenen gisteren bekend.

De toekomstige CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble wees beschuldigingen aan het adres van de vertrekkende regering als “onterechte onheilstijdingen” van de hand.

Volgens de financiële experts van SPD en Groenen, die gisteren in Bonn bijeen waren, is de financiële situatie “veel ernstiger” dan de SPD voor de verkiezingen had vermoed. Voor de nieuwe regering wordt de situatie lastig, zei Ingrid Matthäus-Maier, financieel expert van de SPD.

De risico's in de begroting hebben volgens haar onder meer betrekking op “onzekere privatiseringsopbrengsten” en “veranderingen in de arbeidsongeschiktheidswet”. Een dag eerder had de financiële specialist van de Groenen al laten weten, dat de daling van de economische groei de nieuwe regering parten zal spelen. De prognoses voor dit en volgend jaar schommelen rond de drie procent, maar voor volgend jaar heeft het Internationale Monetaire Fonds een groei van 2,5 procent voor Duitsland voorspeld. De Groenen zelf houden het op twee procent, wat de regering tot sterke bezuinigingen zal verplichten. Oppositieleider Wolfgang Schäuble, die gisteren als fractievoorzitter van CDU/CSU werd herkozen, noemde de begroting voor dit jaar solide. “De belastingopbrengsten zijn zelfs veel beter omdat de werkloosheid afneemt”, aldus Schäuble. Gisteren werd bekend dat de werkloosheid in één jaar met bijna 350.000 is gedaald tot 3,9 miljoen.

Schäuble is gisteren door het CDU-partijbestuur voorgedragen om Kohl als partijvoorzitter op te volgen. Op 7 november zal een speciaal CDU-partijcongres hierover beslissen. Schäuble wil de komende weken een aantal personele veranderingen in de fractie en de partij voorstellen. Zelf kiest hij een algemeen secretaris als opvolger van Peter Hintze. Ook moeten er nieuwe leden in het partijpresidium worden gekozen. Prominente CDU-politici hebben gewaarschuwd voor een radicale verandering van de partijtop; de Jonge Wilden hebben gedreigd met hevig verzet als er niemand van hun generatie in het bestuur komt.

    • Michèle de Waard