Van der Moolen slachtoffer; Weer emissie afgelast om beursklimaat

ROTTERDAM, 7 OKT. Na Fortis is ook het Amsterdamse hoekmans- en marketmakerbedrijf Van der Moolen slachtoffer geworden van de slechte omstandigheden op de beurs. Het Amsterdamse bedrijf heeft vanochtend de converteerbare obligatielening van 220 miljoen gulden afgeblazen.

Volgens een zegsman van Van der Moolen maakt de lage koers van het aandeel de emissie bij de huidige marktomstandigheden te duur. Op termijn zouden de in aandelen omgezette obligaties tot een verwatering van zo'n 10 procent van de winst per aandeel leiden. Fortis schrapte deze week om dezelfde reden een aandelenemissie van 4 miljard gulden.

Van der Moolen wilde de opbrengst van de obligatielening gebruiken om nieuwe acquisities in Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten te plegen. “De plannen hiervoor worden niet gewijzigd. We moeten alleen op zoek naar een andere manier van financiering. Dat zal geen probleem opleveren”, aldus een zegsman.

Beleggers konden in eerste instantie tot afgelopen vrijdag intekenen. Aanvankelijk was er veel belangstelling, maar door de scherpe koersdaling eind vorige week haakten veel potentiële kopers vlak voor sluiting alsnog af. In de hoop dat het overleg tussen de zeven grootste industrielanden (G7) van afgelopen weekeinde de onrust op de financiële markten enigszins zou temperen, verlengde de directie de inschrijving tot woensdag.

De koers van Van der Moolen is sinds de zomer dramatisch gedaald. Na een koersrecord van 285,10 gulden begin juli, kwam het aandeel gisteren op 93,60 uit. Na het annuleren van de obligatielening veerde het aandeel vanochtend op tot 104 gulden. Aan het eind van de ochtend resteerde een winst van 3,40 tot 97 gulden.

De overname van het Amerikaanse hoekmansbedrijf Lawrence, O'Donell en Marcus (LOM) was de aanleiding tot het uitschrijven van de obligatielening door Van der Moolen. Deze acquisitie, waarbij 300 miljoen gulden is betaald voor 75 procent van de aandelen, is inmiddels afgerond. Aanvankelijk zou de prijs voor de helft in aandelen Van der Moolen worden voldaan, maar door de recente koersdaling is dit gedaald tot 35 procent.

Door de hectische omstandigheden op de aandelenmarkten wordt ook het doorgaan van de verkoop van film- en muziekbedrijf Polygram door Philips nog steeds door vraagtekens omgeven. Vanochtend werd duidelijk dat de koper van Polygram, het Canadese Seagram, de afronding van de deal heeft uitgesteld. De verkoop wordt nu eind november afgerond, een maand later dan de bedoeling was. Door het uitstel van de deal, die goed is voor zo'n 20 miljard gulden, daalde het aandeel Polygram vanochtend met bijna 6 procent tot 97,90. Daarmee ligt de koers 15 procent onder het bod van Seagram, wat de onzekerheid over het doorgaan onderstreept.