Turkije wil niet praten met Syrië

ANKARA, 7 OKT. De Egyptische president, Hosni Mubarak, is er gisteren in Ankara niet in geslaagd de Turkse oorlogdreiging tegen het buurland Syrië van tafel te krijgen.

Turkije houdt vol dat praten pas weer zin heeft als Syrië de leider van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), Abdullah Öcalan, die vanuit Damascus opereert, aan Turkije uitlevert ofwel de grens overzet, en het buurland definitief afziet van steun aan de PKK. “Of APO (de bijnaam van de PKK-leider) of oorlog”, zo vatte de liberale krant Milliyet de Turkse boodschap aan de Egyptische president vanmorgen samen.

Mubarak wierp zich het afgelopen weekeinde op als onderhandelaar tussen Ankara en Damascus, nadat zowel de Turkse president, Süleyman Demirel, als de chef van de generale staven, Hüseyin Kivrikoglu, vorige week met militaire vergeldingsacties had gedreigd, uit protest tegen de aanhoudende steun van Syrië aan de PKK. Bovendien stationeerde Turkije troepen en materieel in de grensstreek met Syrië. Damascus wordt mede-verantwoordelijk gehouden voor het voortduren van de 14 jaar durende guerrilla-oorlog in het Turkse Zuidoosten, die het land inmiddels ruim 80 miljard dollar heeft gekost en zeker 30.000 doden.

Op de terugweg naar Egypte maakte Mubarak gisteravond een tussenlanding in Damascus, waar hij ruim een uur met president Hafez al-Assad sprak. De Egyptische president reisde zondag ook al naar Syrië. Naar verluidt heeft Mubarak in Syrië de Turkse lijst met voorwaarden achtergelaten waaraan Damascus moet voldoen, voor Turkije de dialoog met het buurland wil hervatten.

De angst van Mubarak is dat een militaire confrontatie tussen Turkije en Syrië gevolgen zal hebben voor het toch al wankele evenwicht in het Midden-Oosten. De militaire samenwerking tussen Turkije en Israel, die in 1996 op gang kwam, heeft veel kwaad bloed gezet in de Arabische wereld, die mede daarom Syrië steunt in het conflict met Turkije.