Talibaan staken teelt drugs voor erkenning

NEW DELHI, 7 OKT. De radicaal-islamitische Talibaan zullen de opium-productie in Afghanistan volledig uitbannen in ruil voor internationale erkenning. Afghanistan is één van de grootste opium-producenten ter wereld.

Het verband tussen de productie van verdovende middelen en internationale erkenning van de Talibaan als wettige regering werd gisteren gelegd door mullah Mohammed Omar, de hoogste leider van de Talibaan. Tot nu toe wordt de beweging, die ongeveer 90 procent van het Afghaanse grondgebied controleert, alleen officieel erkend door Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

“Als het Islamitische Emiraat (de nieuwe naam van Afghanistan onder de Talibaan, red.) onvoorwaardelijke erkenning krijgt van de Verenigde Naties, zal het Emiraat de teelt van papavers in het hele land verbieden”, aldus Omar volgens de staatsradio, Radio Shari'a. Grote delen van Oost- en Zuid-Afghanistan zijn in het voorjaar fel gekleurd als de papavers in bloei staan. Volgens de Verenigde Naties wordt dit jaar 3.269 ton opium geproduceerd in Afghanistan, weer 16 procent meer dan vorig jaar. De totale waarde voor opiumboeren en de Talibaan wordt geschat op 105 miljoen dollar. De straatwaarde in het Westen wordt geschat op tien miljard dollar.

De Talibaan hebben de doodstraf gesteld op het bezit of gebruik van de drugs, maar de productie wordt toegestaan. Volgens waarnemers in Afghanistan verdienen de Talibaan bovendien veel geld doordat zij belasting heffen bij de opiumboeren. Volgens de VN wordt het sap uit de papavers gehaald waarna de opium in geheime laboratoria wordt omgezet in heroïne. Via Pakistan en Iran wordt de heroïne vervolgens naar de Westerse markten vervoerd. De Afghaanse drugsproductie is het Westen, maar ook Iran, al jaren een doorn in het oog en één van de redenen waarom erkenning van de Talibaan uitblijft.

Het voorstel van de Talibaan om de drugsproductie uit te bannen komt op een moment dat Iran meer dan 200.000 soldaten heeft samengetrokken langs de grens met Afghanistan. Iran heeft de Talibaan gedreigd met militaire actie wegens de moord op acht Iraanse diplomaten en een journalist, begin augustus, in het noorden van Afghanistan. De Talibaan maakten gisteren bekend dat inmiddels drie soldaten zijn opgehangen wegens misdaden begaan na de inname van de stad Mazar-i-Sharif. Volgens Amnesty International zijn duizenden burgers, overwegend shi'itische moslims, vermoord door de Talibaan.