Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Grote aantallen dertigers lopen vast omdat ze moeite hebben met het combineren van werk en privéleven. Over dit probleem schreef management-adviseur Marjan van Lier het boek Nooit meer werken. Verder een reportage over twee jonge Kosovaren, die vanuit Nederland zijn teruggekeerd en nu al maanden vechten tegen de Serviërs. Ned.2, 17.29-18.58u.

Netwerk. Reportage over de gevaren van nieuwe soorten XTC. Deze party-drug wordt niet meer alleen in pilvorm aangeboden: afgelopen week werden twee jongens opgenomen in het ziekenhuis na gebruik van vloeibare XTC. De opsporing wordt bemoeilijkt, omdat veel van deze chemische drugs via Internet te bestellen zijn. Verder aandacht voor Kosovo. Ned.1, 20.31-21.08u.

Nova. Miljoenen Russen protesteren vandaag op diverse plaatsen tegen het bewind van president Yeltsin, verantwoordelijk voor de economische crisis die Rusland teistert. Verder in Nova aandacht voor de zwarte Amerikanen die president Clinton ondanks alles blijven steunen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Yoy. Drie Deense jongeren vertellen over hun omgang met drugs. Ned.1, 18.26-18.58u.

Veldpost Europa. Tweewekelijks verslag vanuit de onderkant van de samenleving. Jackie levert in Manchester een verwoede strijd tegen het oprukkend ongedierte. Christophe moet in Lille rondkomen van de opbrengst van oud ijzer dat hij bij het vuilnis vindt. Nout vertelt in een Eindhovens café waarom zijn vrouw bij hem wegliep. Ned.3, 19.58-20.33u.

Black Britain. Actueel magazine voor de zwarte bevolking. Vandaag vijf zwarte studenten uit hartje Londen die familie en vrienden vaarwel zeggen om te gaan studeren aan het Morehouse College in Atlanta in de VS. BBC2, 20.30-21.00u.

Kermis voor Abraham. Slot van tweedelige documentaire waarin vijftien Nederlandse kermisgezinnen door Israël trokken, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de staat Israël. Ned.3, 21.00-21.25u.

Living with the enemy. Documentaireserie waarin mensen met heel verschillende overtuigingen en gewoonten met elkaar geconfronteerd worden. Vandaag: Twee homohatende rugby-spelers delen een flat met een homopaar in Soho. BBC2, 22.00-22.30

Het derde oog. Documentaire die een schrijnend beeld schetst van de gokhoofdstad van Amerika: Las Vegas. Belg.2, 22.35-23.25u.

Der Kandidat. Portret van Gerhard Schröder, inmiddels bondskanselier van Duitsland, die ten tijde van zijn kandidaatschap een jaar lang met een camera werd gevolgd. Duitsl.1, 23.00-00.30u.

AMUSEMENT

Over de balk. Serie over verspilling en blunders bij overheid en bedrijfsleven. De gemeente Assen deed een zwembad van 28 miljoen cadeau aan een ondernemer die er een winstgevend zwemparadijs van maakte. En de gemeente Helmond liet een te steile fietsersbrug bouwen. Veronica, 21.15-21.50u. Films en sterren. René Mioch praat met George Clooney, hoofdrolspeler in de thriller Out of Sight. Veronica, 22.20-22.55u. TV Studio. Rémi van der Elzen praat met journalist en feministe Bernadette de Wit over tv-programma's van de afgelopen week. 23.59-0.35u.

MUZIEK Loladamusica. Tweewekelijks popprogramma met vanavond een portret van muzikant Mark Linkous (Sparklehorse). Ned.3, 23.23-00.15u.

KUNST C-land. Nieuw wekelijks cultureel magazine (de opvolger van Panorama Vrijdag) gepresenteerd door Petra Possel. Iedere week vanaf een andere locatie. Vanavond vanuit sociëteit Baby over 'corporate identity'. Ned.3, 20.33-21.00u.

Close up. Culturele serie. Vandaag over drie in Engeland geboren Aziaten die in hun muziek een eigen stijl ontwikkelden met invloeden uit de Aziatische en westerse cultuur. BBC2, 22.30-23.20u.

SPORT Voetbal. Jong Oranje-Jong Oostenrijk. Kwalificatie voor de Olympische Spelen voor het jaar 2000. Veronica, 22.55-23.30u.

FILMS

False Identity (James Keach, 1990, VS). Sloom murder mystery. Dood gewaande Stacy Keach keert na 17 jaar gevangenisstraf terug naar geboortestad en probeert zijn eigen identiteit te achterhalen. Met Genevieve Bujold als onderzoeksjournaliste. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Dangerous (Maria Dante & Rod Hewitt, 1995, VS). Politiefilm met Robert Davi als agent in crimineel New Orleans. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

.La promesse (Luc & Jean-Pierre Dardenne, 1996, België/Frankrijk/Luxemburg). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.05u.

.Nyamanto/The Garbage Boys (Cheikh Oumar Sissoko, 1986, Mali). Veelgeprezen regiedebuut van leerling van Jean Rouch is felle hartenkreet over het lot van de armsten in Mali. Hoofdpersoon is 8-jarig streetwise jochie dat vuilnis verzamelt om de school te kunnen betalen. TV5, 22.35-0.30u.

Double Cross (Michael Keusch, 1994, VS). Thriller. Slippertje van Patrick Bergen leidt tot intrige van afpersing en moord. BBC1, 23.35-1.00u.

Sündige Grenze (Robert A. Stemmle, 1951, West-Duitsland). Moralistisch drama over smokkelpraktijken van jeugdbende, kort na de Tweede Oorlog bij het Drielandenpunt. Duitsl.2, 1.15-2.40u., zwart-wit.

Wie ein Sturmwind (Falk Harnack, 1957, West-Duitsland). Lilli Palmer is hoofdattractie in damesdraak over loutering van overspelige vrouw van oudere kunstschilder. Donderdag, Duitsl.2, 9.03-10.40u., zwart-wit.