Regels alsnog versoepeld; Nieuwe kans op islamitische school in 2000

DEN HAAG, 7 OKT. De voorwaarden om een middelbare school op te richten, worden versoepeld. Daardoor maakt de initiatiefgroep die in Rotterdam een islamitische middelbare school wil oprichten alsnog kans om in het jaar 2000 een school te openen.

Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Vorige week kreeg de Stichting Evangelisch Voortgezet Onderwijs toestemming van de Tweede Kamer om een evangelische middelbare school op te richten. Dat gebeurde tegen de zin van Adelmund, omdat de evangelische initiatiefgroep niet voldeed aan de voorwaarden om een school te stichten. De aanvraag voor de islamitische school was een week eerder op dezelfde gronden afgewezen. Het wordt de eerste volledig islamitische middelbare school in Nederland.

Belangrijkste knelpunt was de manier waarop de stichtingen de belangstelling voor een school onder ouders hadden gepeild. Ze maakten gebruik van een algemene enquête, wat wettelijk niet is toegestaan. Schoolbesturen moeten een leerlingprognose nu nog vaststellen aan de hand van bestaande basisscholen van dezelfde richting in dezelfde gemeente. Adelmund wil de wet veranderen zodat zo'n enquête voortaan wel is toegestaan. Voor de oprichting van een middelbare school moet een initiatiefgroep 1.200 leerlingen kunnen verwachten. Nederland telt 29 islamitische basisscholen. Volgend jaar worden vier nieuwe geopend.

Uit een enquête onder ouders in Rotterdam bleek in juli dat negen procent van de bevolking zijn kinderen op een islamitische basisschool wil plaatsen. In wijken zoals Feyenoord en Delfshaven was dat zelfs 17 procent. De belangstelling onder Marokkaanse ouders is groter dan onder Turkse ouders.

Islamitische scholen geven Nederlands onderwijs, maar het personeel en de leerlingen moeten zich houden aan islamitische gedragsregels: vrouwen dragen hoofddoeken en jongens en meisjes krijgen zo mogelijk gescheiden les. Muziekles is wettelijk verplicht, maar beperkt zich op islamitische scholen tot lofzang.