Rabo haakt in strijd om Bijenkorf af

ROTTERDAM, 7 OKT. De Rabobank geeft op dit moment geen steun aan een hoger, 'onvriendelijk' bod van het detailhandelsconcern WE International op het Bijenkorf-concern. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat WE in staat zal zijn het verhoogde, vriendschappelijke bod (ruim 2 miljard gulden) van Vendex op KBB te overtreffen.

“Er komt alleen een hoger bod als dat de steun krijgt van Rabobank en Gilde”, zei een woordvoerder van WE International vanochtend.

De Rabobank wil alleen een 'vriendelijk' bod financieren. Dat is de afgelopen dagen onmogelijk geworden door de weigering van KBB om nog met WE te praten. “We hebben begrepen van de heer De Waal dat hij uitsluitend een bod zal uitbrengen als er overeenstemming is met het KBB-bestuur”, zei een woordvoerder van de Rabobank. “Het lijkt er op dat bij KBB de voor- en achterdeur op slot zitten.”

KBB heeft zich afgelopen maandag beschermd tegen een vijandige overname door de uitgifte van preferente aandelen.

Volgens betrokkenen heeft Vendex, dat bij de bieding wordt geadviseerd door ABN Amro, gisteren op het hoogste niveau contact gezocht met de Rabobank om de bank te bewegen af te zien van de financiering van een vijandig bod.

R. de Waal, topman van WE International, koos gisteravond nog voor de vlucht naar voren. Hij verklaarde in het tv-programma Business Update dat hij “absoluut” van plan is om een hoger bod uit te brengen. Hij zei ook te overwegen een bod op Vendex uit te brengen. De beurswaarde van dit concern, zonder supermakten, is ongeveer 3,5 miljard gulden.

WE International is eigenaar van de Hij- en Zij-winkels. Bij KBB horen onder meer de Bijenkorf, Hema en Praxis; bij Vendex hoort V&D, Hans Anders en Kreymborg.