Plan Europese voetbalbond; Ingrijpende wijzigingen Europa Cup

ROTTERDAM, 7 OKT. De Europese voetbalbond UEFA breidt mogelijk al na dit seizoen de Champions League uit met acht clubs. In totaal spelen daardoor straks 32 ploegen in de belangrijkste Europese competitie. Voorts verdwijnt de Europa Cup voor bekerwinnaars. In navolging van de Champions League zal ook het toernooi om de UEFA Cup worden uitgebreid.

UEFA-voorzitter Lennart Johansson maakte de wijzigingen gisteren bekend in Lissabon, na de vergadering van het bondsbestuur. De voorstellen van de UEFA kunnen worden beschouwd als een tegenzet op de plannen van een aantal mediabedrijven voor de vorming van een Superliga, een nieuwe competitie voor Europese topclubs. Het Milanese bedrijf Media Partners lanceerde het plan voor de Superliga, waarin 136 clubs zouden deelnemen aan twee Europese competities. Voorafgaand aan de vergadering in Portugal nodigde Media Partners de UEFA uit haar plannen te kopiëren. In dat geval zou de UEFA nog slechts een administratieve en regulerende rol hebben. In de ideeën van Media Partners vormen de clubs het management van de competities.

De UEFA ging evenwel voorbij aan het voorstel. De bond zegt niet te vrezen voor rebellie van de clubs. “De UEFA blijft een bepalende rol spelen”, zei Johansson. “De topclubs zullen ons trouw blijven. In ieder geval komt er in de toekomstige opzet voor hen meer geld beschikbaar.”

Per land mogen in de Champions League-nieuwe stijl maximaal vier ploegen deelnemen. Nu is dat nog twee. De hoogste Europese liga wordt derhalve gemakkelijker bereikbaar: de plaats in de nationale competitie wordt minder belangrijk nu ook de nummer vier zich nog kan kwalificeren.

Het toernooi begint met acht groepen van vier clubs. De tweede ronde bestaat uit vier groepen van vier, waarna de kwartfinales op het programma staan. Vanaf dat moment treedt het knock-out-systeem in werking. De komende twee maanden werkt de UEFA de details van de herinrichting uit. In december, bij de volgende bestuursvergadering van de UEFA in Israel, moeten de wijzigingen definitief worden vastgesteld.

Lorenzo Sanz, de voorzitter van Real Madrid, reageerde vanmorgen negatief op de plannen van de Europese voetbalbond. De Spaanse topclub, die een schuld heeft van bijna 250 miljoen gulden, geeft de voorkeur aan de Superliga, omdat in die competitie voor de clubs meer geld valt te verdienen. Aartsrivaal FC Barcelona stemde vanmorgen wel in met het UEFA-voorstel. De finale van de Champions League wordt gespeeld in stadion Nou Camp van Barcelona. Dat maakte de UEFA vandaag in Lissabon bekend. Het duel is op 26 mei 1999. De eindstrijd in het toernooi voor Europese bekerwinnaars is toegewezen aan Villa Park in Birmingham. Die wedstrijd is op 19 mei. Een week eerder is in het Luzhniki-stadion in Moskou de finale van het toernooi om de UEFA-beker. Luboslav Penev heeft bedankt voor de nationale ploeg van Bulgarije. De 32-jarige voetballer van het Spaanse Celta de Vigo zegt plaats te willen maken voor jongere spelers. De kopsterke centrumspits was geselecteerd voor het EK-kwalificatieduel, zaterdag in Londen tegen Engeland.

Penev maakte jarenlang deel uit van de nationale ploeg. Met Hristo Stoitsjkov en Emil Kostadinov vormde hij een gevreesde voorhoede. Penev werd met Bulgarije vierde bij het WK van 1994. In Frankrijk strandden de Oost-Europeanen afgelopen zomer al in de eerste ronde.