Mahathir is boos op Washington

KUALA LUMPUR, 7 OKT. Premier Mahathir Mohamad van Maleisië is gisteren publiekelijk boos geworden op de Verenigde Staten, vanwege de Amerikaanse kritiek op het jongste politiegeweld tegen gewezen vice-premier Anwar Ibrahim, die vastzit op beschuldiging van corruptie en “seksueel wangedrag”.

“We hoeven hen (de Amerikanen) niet naar de ogen te zien”, aldus Mahathir, “We regeren ons land op onze eigen manier.” De premier zei verder dat “wij ook wel het een en ander veranderd zouden willen zien in de Amerikaanse regering” en hij besloot: “Het is in ieders belang dat iedereen zich met zijn eigen zaken bemoeit.”

Mahathir ontsloeg Anwar Ibrahim, zijn vice-premier en minister van Financiën, op 2 september, omdat hij “moreel ongeschikt” zou zijn om nog langer in het kabinet te dienen. Anwar, een voorstander van economische hervormingen en tot voor kort de gedoodverfde opvolger van Mahathir, werd op 20 september gearresteerd. Toen hij vorige week werd voorgeleid voor een rechtbank in Kuala Lumpur, bleek zijn linkeroog blauw en gezwollen. Tegenover de rechter verklaarde Anwar dat de politie hem de avond na zijn arrestatie bewusteloos had geslagen. De volgende dag sprak een woordvoerder van het Amerikaanse State Department zijn verontrusting uit over het politiegeweld tegen Anwar. De zaakgelastige van Maleisië in Washington werd op het matje geroepen.

De politie van Kuala Lumpur heeft gisteren een voor zaterdag aangekondigde massale demonstratie van Anwar-aanhangers verboden. De laatste weken is in Maleisië bijna onafgebroken gedemonstreerd voor Anwar en tegen premier Mahathir. (AFP, Reuters)