Klacht over KBB-fusie bij rechter

ROTTERDAM, 7 OKT. De Nationale Winkelraad, een vereniging van 45.000 kleine winkeliers, gaat de aangekondigde fusie van de detailhandelsconcerns Vendex en KBB aanvechten voor de rechter. Die fusie kreeg gisteren het groene licht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De Winkelraad vreest dat de combinatie Vendex-KBB (omzet 9 miljard gulden) een beslissende stem krijgt bij de verdeling van locaties in nieuwe of verbouwde winkelcentra. Ook krijgt Vendex-KBB volgens de Winkelraad in bepaalde kledingcategorieën een bijna-monopolie.

“Wij zijn verbijsterd”, zegt voorzitter B. van Arenthals van de Winkelraad over de uitspraak van de NMa. Ze heeft namens de winkeliers brieven geschreven en vragenlijsten ingevuld, maar heeft het idee dat er met die informatie niets is gedaan. “Volgens de NMa gaat het bij nieuwe winkelcentra, of bij renovaties, om een 'aanbiedingsmarkt'. Alsof de projectontwikkelaars het voor het zeggen hebben. Maar in de praktijk gaat het natuurlijk heel anders dan in theorie.”

Als Vendex en KBB mogen fuseren, hebben ze zoveel winkelformules dat ze daarmee makkelijk een winkelcentrum kunnen vullen. “Het wordt veel moeilijker voor de zelfstandige MKB-winkeliers - die toch de krenten in de pap zijn - om vierkante meters te krijgen”, zegt Van Arenthals. “Projectontwikkelaars luisteren natuurlijk naar de wensen van hun grootste klant. Nu zijn KBB en Vendex nog elkaars concurrenten en kon je daar als zelfstandige winkelier tussen gaan zitten. Straks zullen Vendex en KBB de verdeling in de keuken regelen.”

De NMa maakte gisteren, na ruim een half jaar onderzoek, bekend geen bezwaar te hebben tegen een fusie van Vendex en KBB. Volgens de NMa zijn er voldoende sterke concurrenten, komen er regelmatig nieuwe winkelketens bij in Nederland en zal de nieuwe combinatie ook bij de verdeling van winkelpanden geen “beslissende invloed” kunnen uitoefenen.

Het is voor het eerst dat beroep wordt aangetekend tegen een uitspraak van de NMa, een organisatie die sinds begin dit jaar bestaat. Belanghebbenden hebben zes weken de tijd om de NMa-beslissing voor de rechter aan te vechten. Het beroep bij de rechter heeft geen opschortende werking voor het NMa-besluit. Daarna is hoger beroep mogelijk bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.