Justitie investeert in uitbreiding DNA-bank

RIJSWIJK, 7 OKT. Het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk legt in samenwerking met het openbaar ministerie een grote verzameling DNA-materiaal aan, dat afkomstig is van sporen die zijn achtergebleven bij roof, overvallen en inbraken. Door het opstellen van zogeheten 'DNA-profielen' kan worden vastgesteld of er bij meerdere inbraken één dader in het spel is geweest en kunnen verdachten direct aan deze misdrijven worden gekoppeld.

De 'DNA-databank' van het gerechtelijk laboratorium bestaat al langer. In samenwerking met justitie en politie in Breda zal nu echter meer werk worden gemaakt van het verzamelen van genetisch materiaal. Volgens het openbaar ministerie in Breda zal over enkele maanden blijken of het proefproject tot meer aanhoudingen leidt.

Volgens de huidige wetgeving kunnen verdachten worden gedwongen DNA-materiaal af te staan indien het vermoeden bestaat dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstig misdrijf waarvoor een gevangenisstraf van acht jaar of meer kan worden opgelegd.

Overigens voldoet alleen een inbraak door meerdere personen die 's nachts is gepleegd, aan deze eis. Het verzamelen van genetische sporen is echter wel toegestaan, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Volgens het ministerie voldoet het huidige proefproject dan ook aan alle wettelijke eisen. De DNA-gegevens zijn niet persoonsgebonden.