JONI MITCHELL

Joni Mitchell: Taming The Tiger (Reprise 9362-46451-2)

Terwijl jonge zangeressen met de aanbeveling 'de nieuwe Joni Mitchell' elkaar in hoog tempo opvolgden, bleef de echte Joni Mitchell gewoon mooie platen maken. Op haar achttiende album Taming The Tiger heeft de 54-jarige petemoei van alle vrouwelijke singer/songwriters een balans gevonden tussen vertrouwd klinkende pop-jazz en een experimenteerlust die weinig vijftigers in de popwereld haar nadoen.

De tijger uit de cd-titel zou kunnen verwijzen naar Mitchells nieuwe gitaarsynthesizer, een weerbarstig elektronisch speeltje dat ze zodanig wist te temmen dat haar impressionistische klanksculpturen beperkt bleven tot enkele sfeervolle intro's en begeleidende partijen, in dienst van onverminderd sterke liedjes. In het bedriegelijk zoete titelnummer maakt ze zich als een getergde popveteraan druk om de waan van het moment: 'It's hip! It's hot! Life's Too Short!' Saxofonist Wayne Shorter en bassist Larry Klein accentueren de jazz-timing van haar soepele zangstem, die Mitchell onderscheidt van minder getalenteerde navolgsters. 'Happiness is the best face lift', zingt ze alsof ze Jewel en Alanis Morissette alvast een hart onder de riem wil steken.

Intussen herinneren allerlei verrassende wendingen, zoals de samenzang met haar eigen tweede stem in 'The Crazy Cries Of Love', aan het feit dat Prince haar ooit noemde als een van zijn grote voorbeelden.

    • Jan Vollaard