Jaap van Zweden kandidaat bij Residentie Orkest

DEN HAAG, 7 OKT. Jaap van Zweden is bij het Residentie Orkest de kandidaat voor de opvolging van chef-dirigent Jevgeni Svetlanov, wiens contract afloopt in augustus 2000.

Van Zweden, sinds vorig jaar chef-dirigent van het Orkest van het Oosten en vast gastdirigent van het Brabants Orkest, maakte vorige week zijn directiedebuut in Den Haag. Het beviel het Residentie Orkest zo goed dat Van Zweden deze week opnieuw is gevraagd het orkest te dirigeren. Sergiu Commissiona, die deze week de concerten zou leiden, ziet daar nu vanaf. Van Zweden dirigeert nu 9 en 11 oktober in Den Haag en 10 oktober in Utrecht een programma met het Vierde pianoconcert van Beethoven, de Vijfde symfonie van Sjostakowitsj en de Achtste symfonie van Schubert. Met Svetlanov is het orkest nu in overleg over de wijze van samenwerking na augustus 2000.