Honk! zapt zichzelf weg

Honk!, Ned. 3, woensdag en vrijdag, 17.05-17.31u.

Jongeren vormen voor de VARA in het nieuwe televisieseizoen een belangrijke doelgroep. Met nieuwe programma's zoals Honk! en Op Weg naar het Lagerhuis wil de VARA meer jongere kijkers bereiken. Jongeren zijn een lastige kijkerscategorie voor omroepen: ze zappen veel, hebben geen eenduidige interesses en beoordelen goedbedoelde doelgroepprogramma's doorgaans zeer kritisch. Tegelijkertijd is het televisie-aanbod voor jongeren reusachtig. Bij de publieke omroep en de commerciëlen kun je 24 uur per dag tekenfilms, jeugdseries, soaps, muziek- en videogameprogramma's, quizzen, docu-drama's, sport, Jerry Springer, 'videodagboeken' en reality soaps kijken.

Of Honk!, dat vandaag begint, aanslaat bij jongeren valt te betwijfelen. De VARA heeft geprobeerd de jeugd te slim af te zijn door een 'zelfzappend' programma te maken met veel kleine items en lange trailers.

Wie zich enigszins in de psychologie van jongeren heeft verdiept of zelf kinderen opvoedt, weet dat ze graag zelf de touwtjes in handen houden. De sprekende aardappel - de vleesgeworden couch potato - die de controle over de afstandsbediening heeft en het programma van commentaar voorziet, zapt anders dan je het zelf zou doen. En het vervelende is, dat je niet terug kunt zappen na een onterechte 'kanaalwisseling'.

De onderwerpkeuze van Honk! sluit nauwelijks aan bij de leefwereld van jongeren. De VARA heeft het zichzelf ook extra moeilijk gemaakt door voor de leeftijdsgroep 12 tot 19 (van basisschoolleerlingen tot tweedejaars studenten) te kiezen. Arnon Grunberg die omringd door honderden kippen zijn kijk op de nieuwe film Het 14e Kippetje geeft - waarvoor hij zelf het scenario schreef - is te oud voor tieners. De Nederlandse country & western subcultuur die in de tweede aflevering centraal staat wordt bevolkt door treurig uitziende dertigers en een meisje van 18 dat met haar moeder meegaat naar dansfeesten. Presentatrice Maud Hawinkels (21) vraagt niet door. Waarom gaat iemand van 18 met haar moeder naar feesten in schuren waar voornamelijk alleenstaande mannen tussen de dertig en de veertig komen? Dat wil je weten, niet welke pasjes je moet leren om te kunnen countrydansen.

De participerende presentatrice (we zien haar bungeejumpen en country dansles nemen) voegt niet veel toe. Ze praat de gasten naar de mond, stelt nauwelijks vragen, maakt homo's belachelijk en is door haar sterke Limburgse accent vaak slecht verstaanbaar.

De 'ondeugend' bedoelde column van discjockey en liedjesschrijver-zanger Henk Westbroek is eerder ranzig dan provocatief. In de eerste aflevering is het thema tongzoenen en afvallen. Bij het uitspreken van de tweede column zien we Westbroek op een bed in een caravan liggen. Hij tast eerst ongegeneerd in zijn kruis en maakt een paar masturbatiebewegingen, waarna hij een lange scheldtirade tegen studenten in Utrecht houdt. Als hij eindelijk klaar is (helaas zapt de aardappel dit keer niet weg) zoomt de camera in op een dildo die op een strijkplank ligt.

Het volgende onderwerp gaat over kamernood onder eerstejaars studenten in Utrecht. We zien hoe ze in de rij staan voor een kamerbureau. Over de oorzaken van de woningnood horen we niets. Ook de vraag of studenten met steeds lager wordende studiebeurzen wel een kamer kunnen betalen wordt niet gesteld. Volgens een woordvoerder van de VARA is het dan ook niet de bedoeling om onderwerpen 'uit te diepen'.

    • Marie-José Klaver