'Goede overlevingskans voor energieproducent EPZ'

ROTTERDAM, 7 OKT. “Voor ons bedrijf is deze nauwe samenwerking met onze grootste aandeelhouder een heel goede overlevingskans. Wij accepteren dat we tegelijkertijd veel afhankelijker worden van Pnem/Mega.” Dat zegt Jan Wermer, voorzitter van de Ondernemingsraad van de Elektriciteits-Productiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) in een reactie op de gisteren aangekondigde nauwe samenwerking met het distributiebedrijf Pnem/Mega (Noord-Brabant en Limburg).

In feite wordt EPZ ingelijfd bij de Pnem/Mega Groep, geeft Wermer toe, want de energiedistributeur koopt bijna de gehele capaciteit van alle stroomcentrales in het zuiden op. Pnem/Mega heeft al tweederde van de aandelen in EPZ. Van een complete overname is vooralsnog afgezien. “Dat is niet nodig, het zou ons enige honderden miljoenen guldens kosten”, zegt woordvoerder Ruud Kool van de distributeur. Een belangrijke reden is ook dat EPZ een grote financiële last met zich meezeult in de vorm van niet-rendabele investeringen die in het verleden samen met de drie andere regionale stroomproductiebedrijven zijn gedaan, mede op aandrang van de overheid.

Jan Wermer geeft toe dat EPZ met een marktaandeel van 25 procent in Nederland nu niet meer vrij is om zelf de stroommarkt op te gaan en afnemers te zoeken. “Wij hebben ook niet de commerciële vaardigheden om zelf een klantenkring op te bouwen. Onze grootaandeelhouder heeft die wel. Wiechers (voorzitter van de raad van bestuur van Pnem/Mega) dicteert nu deze optie, en hij laat niet toe dat wij ons op zijn markt begeven en in zijn tuintje gaan wieden. We zijn met handen en voeten gebonden. Onze directeur wordt gewoon de productiebaas van de Pnem/Mega Groep. Toch kunnen wij onze business uitbreiden, want Pnem/Mega is bezig nieuwe afnemers in het buitenland te zoeken.”

Wermer noemt het “pijnlijk” dat het aantal banen bij EPZ met 400 moet worden ingekrompen, “maar onze kosten moeten fors omlaag, daar komen we niet onderuit.”. Volgens directievoorzitter Wiechers van Pnem/Mega ligt de productieprijs van EPZ nu 1,5 cent per kilowattuur hoger dan het gemiddelde in de Europese markt. Directeur Van Meegen van EPZ bevestigt dat. “Wij mikken op een kostenverlaging van 30 procent binnen enkele jaren.” Voordelige inkoopcontracten voor brandstof, die Pnem/Mega zal afsluiten, spelen daarin een belangrijke rol.

De integratie met EPZ betekent een complete ommezwaai vergeleken met de mislukte fusie van de vier regionale productiebedrijven. Het beoogde landelijk productiebedrijf zou zelf een internationale commerciële positie opbouwen. Op de vraag of EPZ nog andere mogelijkheden heeft verkend, bijvoorbeeld een combinatie met één of twee andere Nederlandse of buitenlandse productiebedrijven, zei directeur Van Meegen gisteren: “Misschien hebben we het wel bekeken. Op eigen kracht zijn we te klein, hebben we te weinig volume op de vrije Europese energiemarkt, maar deze oplossing met Pnem/Mega is voor ons het beste.”