Gedeputeerde VVD geen lijsttrekker meer na lekken

ARNHEM, 7 OKT. De Gelderse VVD-gedeputeerde J. de Bondt mag geen lijsttrekker worden bij de provinciale verkiezingen van maart volgend jaar, omdat hij zich nog voor de rechter moet verantwoorden over het 'lekken' van informatie ten tijde van de benoeming van de nieuwe commissaris der koningin. Dat is het oordeel van de VVD-commissie in Gelderland die de kandidatenlijst voor de verkiezingen heeft opgesteld. De lijst werd gisteren bekendgemaakt.

Op de lijst staat De Bondt - bij de vorige verkiezingen lijsttrekker - op de zesde plaats. Op de eerste plaats staat A. van der Houwen, momenteel voorzitter van de VVD-fractie in de Gelderse staten. Volgens de commissie is het “onwenselijk” dat De Bondt lijsttrekker wordt, wegens de gerechtelijke procedure die hem nog te wachten staat. Ook de PvdA-gedeputeerde Doesburg moet zich nog voor de rechtbank verantwoorden voor het overleg dat hij pleegde met twee leden van de vertrouwenscommissie bij de benoemingsprocedure voor een nieuwe commissaris der koningin. Die leden zijn ook gedagvaard, maar hebben hun strafvervolging afgekocht.

De Bondt toonde zich vanochtend desgevraagd ontdaan over het besluit van de commissie. Volgens hem gebruikt de commissie een “gezocht argument” om hem politiek op een zijspoor te zetten. “De zaak dient in november voor de rechtbank en is daarmee afgerond voor de verkiezingen.” De gedeputeerde gaat er eerder van uit dat hier “politieke vijanden aan het werk zijn geweest. Er zijn blijkbaar anderen die op mijn post terecht moeten komen.”