Europese beurzen na opleving op verlies

AMSTERDAM, 7 OKT. Het herstel van de koersen op de Europese aandelenmarkten van gisteren is vanochtend na hogere beursopeningen voor een groot deel weer verloren gegeaan. Vanochtend overschreed de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, heel even de grens van 900 punten. Beleggers zagen het als een verkoopmoment op de onzekere markt. De koersen daalden vervolgens gemiddeld 1,4 procent (14,19 punten) naar 863,99 punten. Gisteren waren de Amsterdamse koersen met 5,9 procent gestegen.

De nerveuze aandelenmarkten kampen met een fors lagere dollar. In Amsterdam stond de dollar vroeg in de middag 3,5 cent lager op 1,8145 gulden, het laagste niveau sinds januari 1997.

Ook in Frankfurt en Parijs sloeg de beurstemming vanochtend om. De CAC-index van Parijs klom gisteren 5,25 procent, opende vanochtend opnieuw fors hoger en noteerde vervolgens 0,6 procent verlies. Zürich spande de kroon met 7,7 procent winst gisteren en een daling vanochtend met 1,6 procent. De Britse beurs sloot gisteren 4,4 procent hoger en liet vanochtend een stijging van een half procent zien. In Londen wacht de handel nerveus een mogelijk rentebesluit van de Bank of England af, dat morgen op het programma staat.

Op Wall Street eindigde de handel gisteren met een lichte winst van 0,2 procent. Tokio sloot vanochtend 6,1 procent hoger. Vooral de koersen van de bankaandelen stegen hard. De handel in Japan verwacht dat de regering snel met maatregelen zal komen om de economie te stimuleren.

De stijging van de Europese koersen was voor een groot deel te danken aan de renteverhoging door de centrale bank van Spanje. Deze verlaagde gisteren tot verrassing van de financiële markten de rente met 0,5 procent naar 4,75 procent. De beurs van Madrid steeg gisteren met 5,9 procent.

Beleggers hopen dat ook andere Europese landen hun rente verlagen. De Duitse centrale bankier Tietmeyer zinspeelde maandag op een dergelijk besluit als de wereldeconomie verder verslechtert.