Draadloos nieuws

Langzaam maar zeker zie je in Amsterdam de satellietschotel oprukken. De aanleiding daartoe is niet ver te zoeken: het verdwijnen van de Amsterdamse kabel van het Amerikaanse nieuwsstation CNN, door een zeldzame combinatie van visionair beleid van de gemeente Amsterdam en een buigzame houding van de kabelmaatschappij. Iedereen is tevreden, behalve de kabelkijker.

Het Starr-rapport is door de gemiddelde hoofdstadbewoner duidelijk op grotere afstand gevolgd, dan in de tijd dat Amsterdam door CNN nog op de rest van de wereld was aangesloten. Voor de schotelkijker geen probleem: er zijn op de schotel trouwens nog heel wat meer nieuwsstations te vinden. Een kort overzicht: CNN Nadere uitleg overbodig. Analoog op Astra 19,2 graden oost, 11.627 GHz., v. en digitaal ibidem 11.837 GHz., h.

BBC World Vermoedelijk kwalitatief de beste nieuwszender. Nieuwsbulletins steeds op het hele uur, aangevuld met interviews en andere informatieve programma's buiten de piekuren. Steeds meer live-verslagen van belangrijke gebeurtenissen, al zag men er - als enig Engelstalig nieuwsstation - van af de Clinton-tapes ongemonteerd op de zender te kwakken. Alleen analoog op Hotbird 13 graden oost, 11.619 GHz., v. of in Nederlandse kabelpakketen. Op Amsterdamse kabel alleen per bijbetaling 24 uur per dag, anders van 18.00 tot 06.00u. Euronews Van 06.00 tot 02.00 uur, meertalig station, in gedeeld eigendom van een aantal Europese publieke omroepen en het Britse ITN. Bulletins beginnen op het hele en het halve uur en maken vaak een wat ingeblikte indruk. De analoge versie biedt keuze uit Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans geluid, de digitale alleen uit Frans en Spaans. Gevestigd in Lyon. Analoog Hotbird 11.575 GHz., v. Digitaal ibidem 12.111 GHz., v. Sky News Bestemd voor de Britse eilanden, in handen van Rupert Murdoch en soms enigszins trashy. 24 uurszender. Analoog Astra 19,2 graden oost, 11.377 GHz., v. en digitaal te zien op de nieuwe Astra-locatie voor de Britse eilanden, 28,5 graden oost.

CNBC 24 uur per dag smeuïg gepresenteerde beursinformatie uit alle delen van de wereld, behalve enkele na 22.00 uur 's avonds, als CNBC enkele programma's brengt afkomstig van het inmiddels opgeheven zusterstation NBC Europe: Jay Leno, Conan O'Brien, NBC Nightly News. Ook algemeen nieuws, maar vooral handig om de mondiale beurskrach op de voet te volgen. Analoog via Astra, 10.729 GHz., v. Digitaal ibidem 12.285 GHz., v. Bloomberg Television In een klein venstertje een nieuwsuitzending met presentatie, verder tekst met beursberichten, het weer en nieuwsflashes. Een nieuwe manier van tv-maken, om eens te bekijken. 24 uurszender. Analoog in het Engels en binnenkort Duits, digitaal ook in het Frans, Duits en Italiaans. Vermoedelijk niet lang meer ongecodeerd. Analoog Astra 11.362 GHz., h, digitaal Hotbird 11.638 Ghz., h. N-TV Opmerkelijk saai, commercieel Duits nieuwsstation. 24 uur. Alleen analoog, Astra, 11.641 Ghz., h. Eins Extra Herhaalt steeds het laatste journaal of soortgelijke uitzending van de ARD, het eerste net van de Duitse publieke omroep. Nieuwszender in opbouw. Alleen digitaal: Astra 12.722 GHz., h. 24 Horas Spaanse nieuwszender van de publieke omroep, adequaat gepresenteerd door fraaie, doch streng kijkende dames. Alleen analoog: Hotbird 11.785 GHz., h. ANN Arabische nieuwszender vanuit Londen, opgezet met Saoedisch geld. Alleen analoog Hotbird 10.949 GHz., v.

    • Raymond van den Boogaard