Dopingcontroles in Italië op vrijwillige basis

ROME/PARIJS, 7 OKT. Dopingcontroles in de Italiaanse voetbalcompetitie worden voor deel op vrijwillige basis gehouden. Dat is de uitkomst van een overleg dat de nationale voetbalbond, het Italiaans Olympisch Comité en de spelersvakbond gisteren hebben gevoerd.

Controleurs gaan huisbezoeken afleggen, waarbij ze een voetballer een bloedtest afnemen. Dit om dopegebruik (EPO bijvoorbeeld) te kunnen aantonen. Maar voordat een controleur bij een speler mag aanbellen, moet deze daarvoor wel eerst schriftelijk toestemming verlenen. De profspelers zijn daartoe niet verplicht.

De verwachting is desondanks dat 90 procent van de profs ertoe bereid is. Mogelijk worden de eerste controles al vanaf komend weekeinde uitgevoerd. De reguliere - en verplichte - dopingcontroles na afloop van wedstrijden blijven onveranderd.

In Clairefontaine deden controleurs van het Franse ministerie van Sport een onverwachte test bij vier internationals. Wereldkampioen Frankrijk is in trainingskamp voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Rusland, komend weekeinde. De laatste keer dat leden van het Franse voetbalteam buiten een wedstrijd om gecontroleerd werden, was vorig jaar november. (SID)