Dollar bederft opleving op beurs

AMSTERDAM, 7 OKT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend na een korte opleving onder invloed van een lagere dollar teruggevallen. De Amerikaanse munt verloor vanochtend 3,5 cent van zijn waarde op 1,8145 gulden, en bereikte daarmee zijn laagste niveau sinds januari 1997.

De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, klom in een half uur tijd met ruim twintig punten en kwam uit boven de 900 punten. Voor beleggers in deze onzekere markt bleek dat een goed verkoopmoment. De rest van de ochtend stond in het teken van verlies. Vroeg in de middag noteerde de index 863,99 punten, een teruggang van 14,19 punten (1,4 procent).

De beurzen zijn bovendien in de ban van eventuele renteverlagingen. Spanje verlaagde gisteren z'n rente. In Groot-Brittannië wordt een dergelijk besluit morgen verwacht. De Duitse centrale bank weersprak gisteren geruchten dat ook Duitsland zijn rente zou verlagen.

Commissionairs dachten in eerste instantie dat het in Amsterdam vandaag een strijd rond de 900-grens zou worden. Een handelaar bespeurt toch een positieve ondertoon op de vloer: “Dat in Japan een begin lijkt te worden gemaakt met de aanpak van de problemen bij de banken heeft een positief effect.”

De Amsterdamse beurs vertoonde een wisselend beeld. Van de financiële waarden verloor ABN Amro vijf dubbeltjes en zakte naar 30,00 gulden. Ook Aegon, bij de opening nog goed voor een stijging van 3,50 gulden, leverde uiteindelijk 5,70 gulden in en zakte naar 139 gulden. ING klom daarentegen acht dubbeltjes naar 77,30 en Fortis steeg tien cent en naar 94,50 gulden.

Detailhandelsconcern Vendex, dat nog steeds met WE International in een gevecht om KBB gewikkeld is, pakte 1,50 op 68 gulden. WE overweegt een hoger bod dan Vendex, maar mist intussen de steun van de Rabobank. KBB steeg twee gulden naar 164,50 gulden. NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren gesloten met een kleine winst. Aan het slot van de handel eindigde de Dow Jones-index 16,74 punten hoger op 7742,98. TOKIO De aandelenkoersen in Tokio zijn vandaag flink gestegen. De Nikkei-index ging met 803,97 punten (6,2 procent) omhoog naar 13.825,61. Beleggers hopen dat de overheid aandelen gaat opkopen. Verder anticiperen ze op een injectie van publieke gelden in de noodlijdende banksector.