De WK-koorts van een fietsgekke burgemeester

Nu de wereldkampioen- schappen wielrennen in Valkenburg begonnen zijn, beleeft burgemeester Constant Nuytens (56) zijn finest hour. “Dit wordt niet de WK van de dope, maar van de strijd.”

BERG EN TERBLIJT, 7 OKT. In de afgelopen jaren kreeg burgemeester Nuytens van Valkenburg nogal eens het verwijt naar zijn hoofd geslingerd dat hij al zijn tijd stopte in de organisatie van de WK wielrennen en te weinig oog had voor andere zaken in zijn gemeente. Vooral sinds de komst van de Socialistische Partij in de gemeenteraad nam de kritiek toe op het evenement dat de gemeente Valkenburg zo'n 125.000 gulden heeft gekost. Sommigen zagen de inspanningen voor zijn geliefde wielersport als uit de hand gelopen hobbyisme. “Ik wou dat ik worstelaar was, dan hadden ze dat niet zo snel gezegd.” Het klinkt vreemd uit de mond van Nuytens, een lange, breekbare verschijning. “Maar ik had dan nog net zo hard gelopen om de WK hier zo goed mogelijk te organiseren.”

Stad en land reisde Nuytens af om zich voor te bereiden op de wereldkampioenschappen. Van de WK van 1995 in Colombia tot en met het criterium van Surhuisterveen, vlak na de Tour de France van dit jaar - Constant Nuytens was erbij. “De eerste grote fietstrip ging naar Colombia, maar ik was liever hier in de buurt gebleven”, zegt Nuytens. “Ik ben niet zo'n vlieger.”

Met meer plezier kroop Nuytens achter het stuur van de WK-promotie-auto waarover de gemeente anderhalf jaar beschikte. “Daarmee hebben we overal reclame gemaakt voor Valkenburg.” Vorig jaar reed de burgemeester ermee in de eerste etappe van de Tour, vanuit Rouen. “We deelden petten en pennen uit en die werden uit onze handen getrokken. Als je niks meer voor de mensen had, werden ze kwaad. Een bijzondere ervaring.” Deze zomer reed Nuytens de promotie-auto naar de start van de Tour in Dublin. Mevrouw Nuytens ging mee, op eigen kosten. In de Alpen namen de gemeentesecretaris en een medewerker van de de afdeling bouwkunde de honneurs per promobiel waar.

Nuytens neemt op de eerste dag van de WK alle tijd voor een vraaggesprek. Die dag begon om zeven uur 's ochtends met een vergadering van B en W. De aangename warmte in de portocabins van waaruit de WK-organisatie zijn werk doet, verruilen we voor de wind en de kou op de perstribune in Berg en Terblijt, ter hoogte van de finish. Twee Colombiaanse radioverslaggevers doen op luide toon hun werk. Gekleed in winterjas en voorzien van een warme sjaal vertelt Nuytens, afkomstig uit Borne, over zijn liefde voor het wielrennen. Hoe hij ooit zijn plaatsgenoot en wielrenner Henk Nieuwkamp achterna reisde, de Acht van Chaam bezocht en gefascineerd was door de radioverslagen van Cottaar en Koomen. Toen hij al burgemeester was, kocht hij een racefiets. Tweedehands weliswaar, “want je weet maar nooit of je het leuk vindt en dan is een nieuwe fiets zonde van het geld”. De Cauberg heeft voor hem geen geheimen meer. Als lid van de Valkenburgse Wielerclub is hij vertrouwd met elke meter van het WK-parcours.

In de voorbereiding op de WK schudde Nuytens handen van talloze renners en oud-wielrenners. Van Bernard Hinault, Miguel Indurain en Michael Boogerd tot zijn provinciegenoten Marc Lotz en Danny Nelissen. In het hart van de burgemeester heeft Leontien van Moorsel een bijzonder plekje. “Omdat ze zoveel reclame heeft gemaakt voor Valkenburg, beschouwen we haar als onze ambassadrice. Toen ze onlangs in Valkenburg was voor de Ladies Tour, heb ik gezegd, 'ik zoen je pas weer op het WK, als je gewonnen hebt'.” Na het criterium in Surhuisterveen maakte Nuytens kennis met de winnaar van de Tour de France, Marco Pantani. “Ook die hand heb ik gedrukt.”

Drie jaar Valkenburg-promotie ten spijt ontbreekt behalve klimmer Pantani in Limburg een reeks toppers, onder wie Jan Ullrich, Bobby Julich, Frank Vandenbroucke, Laurent Jalabert, Alex Zülle en Richard Virenque. “Maar ik verzeker u dat de koers levendig wordt”, voorspelt Nuytens. “De regisseurs zijn er niet. Het is net als met een toneelstuk zonder regisseur. Daar springen de mensen met lef naar voren. Die grijpen hun kans, omdat hun baas er niet is. Zondag zal het niet anders zijn. Wat is er nou mooier: een levendige wedstrijd die al na aan paar ronden losbrandt of een voorspelbare koers die twee ronden voor het einde op gang komt?” Nuytens ziet zondag Boogerd graag winnen. “Omdat het een lefgozer is, een jongen die ook goed met het publiek kan omgaan. Met die open mond van hem, schitterend. Je ziet dat hij ervoor gaat. Lance Armstrong zou ook een perfecte winnaar zijn, al hebben we hier steeds Nederlandstalige wereldkampioenen gehad - Kint in 1938, Schotte in 1948 en Raas in 1979.”

Op de vraag hoe het WK van 1998 de wielergeschiedenis zal ingaan, zegt Nuytens: “In elk geval als het laatste van de eeuw in Valkenburg. Niet als het WK van de doping. Daar is het meeste nu wel over gezegd, de UCI heeft zijn maatregelen genomen. Misschien wordt dit de WK van de Nederlandse medailles, maar in elk geval de WK van de strijd.”

Amper zijn de WK begonnen of Nuytens filosofeert al over het volgende WK in zijn gemeente, niet buiten, maar binnen. In het hoofd van de burgemeester staat er in Valkenburg namelijk al een overdekte wielerbaan.

Met een vierde plaats bij de tijdrit voor junioren kwam Evelien Basten gisteren van alle Nederlandse deelnemers bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Valkenburg nog het dichtst bij een medaille. Anderhalve seconde was ze van brons verwijderd. Als eerste wereldkampioene kon Trixi Worrack uit Duitsland worden gekroond. Voor het 15,2 kilometer lange parcours had ze 23.22,7 minuut nodig. Jackelien Aerts, de 17-jarige Nederlandse die pas in april haar eerste wielerwedstrijd reed, eindigde op de negende plaats.

Thor Hushovd sloeg zijn tweede slag binnen een week door wereldkampioen tijdrijden bij de neo-amateurs te worden. De afstand van 32,8 kilometer legde hij af in 43.19,84 minuut. Zondag won de Noor in zijn categorie Parijs-Tours. De Nederlanders Marcel Duijn en Coen Boerman eindigden respectievelijk op de 21ste en de 39ste plaats. Vandaag staat onder meer de tijdrit bij de vrouwen op het programma.

    • Ward op den Brouw