Betaald voetbal in Volendam bedreigd door faillissement

ROTTERDAM, 7 OKT. Voor voetbalclub Volendam dreigt een faillissement. De club moet voor 1 november 1,25 miljoen gulden bijeen brengen, anders is het over met betaald voetbal in het vissersdorp. Het geld hoopt de clubleiding bijeen te krijgen via bedrijven en inzamelingsacties.

Vóór 20 oktober moet de club het halve bedrag al op tafel leggen. Zo niet, dan eist de Generale Bank haar lening aan de club op. Die lening bedraagt zeven miljoen gulden. Interim-voorzitter A. Tuiten zei gisteravond zijn functie ter beschikking te stellen indien hij voor 20 oktober niet de vereiste 650.000 gulden binnen heeft.

De club zelf denkt de komende tijd op allerlei manieren een bedrag van 1,65 miljoen bijeen te brengen, maar dat bedrag dicht slechts een groot gat. De totale schuld van Volendam bedraagt inmiddels 2,9 miljoen.

De grootste schuldeiser, Generale Bank, is bereid Volendam tegemoet te komen, indien de club de deadline van 1 november haalt en als het huidige interimbestuur in functie blijft. Het vierkoppige bestuur trad in juli aan, met de bedoeling slechts voor vier maanden aan te blijven. Als Volendam de eisen van de bank kan inwilligen, mag de club jaarlijks in plaats van 700.000 gulden 250.000 gulden aan schuld inlossen. De looptijd van de lening wordt van verlengd van 10 naar 25 jaar.

De voornaamste redenen van de financiële crisis van de voetbalclub zijn de degradatie van afgelopen seizoen en de ineenstorting van Sport7, waardoor het bestuur veel tv-inkomsten is misgelopen.

De club, opgericht in 1920 als RKSV Volendam en in 1977 afgesplitst, heeft een rijk verleden in het Nederlandse betaalde voetbal. Volendam staat op de historische ranglijst van de eredivisie (1956-'98) op de veertiende plaats, gebaseerd op het aantal behaalde punten.

De club speelde 774 duels in de hoogste afdeling, maar werd nooit kampioen. Wel was Volendam vier keer de beste in de eerste divisie. De club heeft vooral een reputatie opgebouwd als kweekvijver van talent.

Bij een andere eerstedivisieclub, ADO Den Haag, heeft de ledenraad ingestemd met de omvorming tot een NV. In de nieuwe constructie wil het bestuur alle voetbalactiviteiten onderbrengen. Via de NV denkt de clubleiding het financiële volume te vergroten tot vijftien miljoen gulden. Daarmee hoopt het bestuur tevens het sportieve niveau te verhogen en de kwaliteit van de accommodatie te verbeteren.

Een commissie van deskundigen gaat met het bestuur in de komende weken de voorstellen verder uitwerken. Centraal daarin staan de statuten van de NV en de emissieprospectus. Tijdens een vergadering op 3 november neemt de ledenraad een definitieve beslissing.