Akkoord met EU over auto-emissies

LUXEMBURG, 7 OKT. De Europese ministers van Milieu hebben gisteren een aanbod van de Europese auto-industrie aanvaard om vrijwillig CO-emissies terug te brengen met 25 procent in 2008. De ministers zijn er verder niet in geslaagd concrete afspraken te maken over het CO-reductiebeleid.

De EU moet de komende tien jaar CO-emissies met in totaal 8 procent terugbrengen. Een reductie van 25 procent in de uitstoot van CO door auto's levert eenzesde deel van de reductie die de EU vorig jaar december op de VN-klimaattop in Kyoto heeft toegezegd.

Een aantal landen wil verdere reductie realiseren via handel in emissierechten. Deze handel is in Kyoto, op aandrang van de Verenigde Staten, toegestaan. Hierbij worden niet-gebruikte emissierechten verkocht aan bedrijven of landen die er niet tijdig in slagen CO-emmissies te reduceren, of voor wie het goedkoper is emissierechten van derden aan te schaffen. Veel EU-landen staan sceptisch tegenover de handel van emissierechten en eisen dat een aanzienlijk deel van de reductie van 8 procent door 'nationale maatregelen' tot stand komt. De handel in emissierechten zou slechts 'aanvullend' mogen zijn. De vraag in welke mate, is gisteren opengelaten, in afwachting van onderhandelingen op een nieuwe klimaattop volgende maand in Buenos Aires.

De auto-industrie is niet pessimistisch over de mogelijkheid de uitstoot van CO met een kwart te verminderen. Hoewel auto's steeds zwaarder worden door veiligheidsmaatregelen en steeds vaker energie-intensieve opties worden toegevoegd zoals airconditioning, worden aan de andere kant motoren steeds efficiënter in het brandstofverbruik. (AP, Reuters)