'V-raad moet beslissen'; EU bekijkt effectiviteit van sancties

LUXEMBURG, 6 OKT. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben gisteren in Luxemburg besloten nog eens te laten onderzoeken hoe effectief bestaande sancties tegen Joegoslavië zijn.

Daarbij wordt gekeken of, afgezien van de al bestaande boycot van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT, alle vluchten naar Belgrado verboden kunnen worden. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben extra capaciteit ingezet op routes van en naar Belgrado die zij samen met JAT exploiteren. Griekenland voert de boycot van de JAT nog altijd niet uit.

De meeste EU-ministers wilden gisteren nog niet reageren op het rapport van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Minister Van Aartsen zei alleen dat het veel materiaal levert waaruit blijkt dat Miloševic zich niet veel aantrekt van de resolutie van de Veiligheidsraad. Later zei hij dat de Veiligheidsraad nu moet beslissen welke conclusies uit Annans rapport moeten worden getrokken.

Van Aartsen herhaalde zijn standpunt dat voor een militaire actie in Kosovo geen nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad nodig is.

Volgens de demissionaire Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, is de laatste resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geen rechtsgrond voor een militaire actie tegen Servië. Hij voegde daar aan toe dat de NAVO langzaam van planning naar actie overgaat. Maar hij waarschuwde dat het inzetten van militaire middelen “niet probleemloos” zal zijn.

In een slotverklaring drongen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU nog eens aan op een einde van het geweld in Kosovo en op onderhandelingen om tot een politieke oplossing van de crisis te komen. De EU wil zodra hun veiligheid wordt gewaarborgd deskundigen naar Kosovo sturen die de laatste moordpartijen in Kosovo moeten onderzoeken.