Selectie; televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. In de VS zijn duizenden mensen het slachtoffer van schendingen van de mensenrechten. Althans, dat concludeert Amnesty International vandaag in een rapport waarmee de organisatie een wereldwijde campagne start tegen willekeur bij het naleven van de mensenrechten in de VS. In 2 Vandaag gesprekken met slachtoffers van de Amerikaanse politie. Ned.2, 17.29-18.58u.

Netwerk. Over het advies van de juridische commissie inzake de impeachment-procedure. Een vergelijking met de Watergate-affaire en een gesprek in de studio met Amerikadeskundige Willem Post. En een vliegend gesprek met astronaut André Kuiper. Ned.1, 20.31-21.08u.

Nova. N.a.v. de jaarvergadering van het IMF gaat Nova in op de vraag of de werkwijze van het Fonds moet worden aangepast. Een reportage over de voortdurende steun van zwart Amerika voor Clinton. En aandacht voor het rapport van de commissie Lankhorst over de rellen met Marokkaanse jongeren dit voorjaar in de Amsterdamse wijk Overtoomseveld. Het rapport heeft veel kritiek op gemeentelijke instellingen. Ned.3, 22.33-23.03u.

Barend en Witteman. Sonja Barend discussieert met voor- en tegenstanders van de Genderkliniek: een instituut waar van tevoren het geslacht van een kind bepaald kan worden. Ned.3, 19.25-19.55u.

DOCUMENTAIRES

Antenne. Het gebeurt steeds vaker dat minderjarige meisjes in aanraking komen met prostitutie, zo signaleert Antenne. Kinderrechter mr. Quick-Schuijt en hulpverlener Rijniera Schoemaker zeggen dat vrijwel alle meisjes (leeftijdsgroep 12-14 jaar) die hiermee te maken hebben gehad, door Marokkaanse jongens zijn geronseld. In Nederland houdt vooralsnog niemand bij om hoeveel meisjes het gaat. De kennis over de problematiek blijkt versnipperd te zijn tussen verschillende steden en instanties. De hulpverlening schiet ernstig tekort. Ned.2, 21.30-22.00u.

Just one chance. Reportageserie over het onderwijssysteem. Vandaag over ouders die zich met hand en tand verzetten tegen de sluiting van de scholengemeenschap van hun kinderen. BBC2, 20.30-21.00u.

Histories: Vlaamse reuzen. Serie portretten. Vandaag: Jan Emiel Daele (1942-1978). De Gentse schrijver Jan Daele zocht altijd iets om tegenaan te schoppen, maar was niet in staat om zelf iets wezenlijks van de grond te krijgen. In 1978 vermoordde hij zijn vrouw en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Wat daarvoor nauwelijks gelukt was, werd nu een feit: Eindelijk werd hij een bekendheid. Naar aanleiding van gesprekken wordt getracht een beeld van Daele te schetsen. Zo komt o.a. schrijver Jeroen Brouwers aan het woord over de literaire jaren '60 en '70, toen Daele tot zijn vriendenkring behoorde. Belg.2, 21.00-21.50u.

Timewatch. Historische Documentaire. Premier Lloyd George kreeg zo genoeg van het gedrag van zijn generaals, de militaire incompetentie en de slachtingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat hij zich distantieerde van de uiteindelijk overwinning. BBC2, 22.00-22.50u.

QED. Reportageserie. Een nieuw soort operatie kan kinderen redden, die lijden aan een ziekte die het afweersysteem zo ernstig aantast dat hen een kort leven beschoren was. Bij deze ingreep wordt beenmerg getransplanteerd waardoor het afweersysteem weer herstelt. BBC1, 22.30-23.00u.

Girls and buoys. Reportage over het leven aan boord van een catamaran met een bemanning van tien vrouwen uit zeven verschillende landen. Ze proberen het record nonstop rond de wereld zeilen te verbreken en worden allen erg op de proef gesteld. BBC1, 23.50-00.45u.

FJS - Störenfried oder Staatsman? Portret van Staatsman Franz Joseph Strau, die tien jaar geleden overleed. Duitsl.2, 02.55-03.40u.

AMUSEMENT

Bij Violet. Violet Falkenburg ontvangt in haar praatprogramma twee mensen die al jaren werken aan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van vrouwen: seksuologe Goedele Liekens en plastisch chirurg Julien van Rappard. Ned.1, 22.03-22.43u

TV FILMS

.Het glinsterend pantser (Maarten Treurniet, 1998, NL). Zie Film-Vooraf. Ned.3, 20.20-22.00u.

Eine Frau nach Ma (Detlef Rönfeldt, 1997, Duitsland/Frankrijk). Komedie over een vrouw van een kunstschilder die hem met een ander model aantreft als zij terugkeert van een vermageringskuur. Belg.1, 20.25-22.25u.

Back to back (Roger Nygard, 1996, VS). Actiefilm waarin een ex-politieman (Michael Rooker) gedwongen wordt samen te werken met een huurmoordenaar. RTL5, 20.30-22.15u.

A thousand heroes (Lamont Johnson, 1992, VS). Rampenfilm met Charlton Heston die een neerstortend vliegtuig in bedwang probeert te houden. James Coburn blust de brand. BBC1, 00.55-02.25u.

FILMS

Clean Slate (Mick Jackson, 1994, VS). De geest van de film noir waart rond in bleek aftreksel van Groundhog Day. Privé-detective Dana Carvey is elke ochtend zijn geheugen kwijt. Show wordt gestolen door hond die geen diepte ziet. Veronica, 20.25-22.20u. Met reclame.

.Die gläserne Zelle (Hans W. Geissendörfer, 1977, West-Duitsland). De roman The Glass Cell van Patricia Highsmith stond model voor met een Oscarnominatie bekroonde, psychologische studie naar de vervreemding en het destructieve wantrouwen van een architect die vijf jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Fotografie van Robby Müller. Duitsl.2, 0.40-2.10u.

Pride and Prejudice (Robert Z. Leonard, 1940, VS). Mede door Aldous Huxley geschreven, respectabele verfilming van Jane Austens zedenkomedie over het Engeland van begin vorige eeuw. Met Greer Garson, Laurence Olivier. Duitsl.1, 0.45-2.40u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.