Peper: Rotterdam moet nog meer haast maken

ROTTERDAM, 5 OKT. “Er is geen stad in Nederland waar de vernieuwingen zo snel gaan. Maar gemeten naar wat echt nodig zou zijn, is het tempo te traag en wordt de stad achtervolgd door de dreiging op achterstand te raken.”

Met deze paradoxale waarschuwing nam Bram Peper, burgemeester van Rotterdam van 1982 tot hij enkele maanden geleden minister van Binnenlandse Zaken werd, gisteren afscheid van de stad “die haast had, haast heeft en haast moet hebben”.

Tijdens een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad zette Peper de Rotterdamse haast tegenover de “benauwenis en traagheid van besturen in onze moerasdelta” en herinnerde in dit verband aan de stedelijke vernieuwing die is doorgevoerd. “Wie herinnert zich nog dat bij het Centraal Station, begin jaren tachtig herten graasden, de Leuvehaven een armetierige kade was, het Museumkwartier deels nog parkeerterrein voor vrachtwagens, de Wilhelminakade een verzameling vervallen loodsen, Prinsenland een weidegebied, het Beursplein een vrijmarkt?”

Peper kreeg uit handen van loco-burgemeester Hans Simons de hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam uitgereikt, de Van Oldenbarneveltpenning. De onderscheiding wordt toegekend aan iemand die zeer grote verdiensten voor de stad heeft gehad.