Partijen beschuldigen elkaar; Verkoop van dochter Aegon VS ketst af

ROTTERDAM, 6 OKT. De verkoop van een dochter van verzekeraar Aegon in Amerika ter waarde van zo'n 400 miljoen gulden is op het laatste moment afgeketst.

De aspirant koper, het Amerikaanse diensten- en marketingbedrijf Cendant, liet gistermiddag weten dat zij afziet van de overname van Providian Auto & Home Insurance, een schadeverzekeraar. Cendant geeft de Aegon-dochter de schuld, terwijl Aegon USA, de Amerikaanse tak van het Nederlandse concern, met de vinger naar Cendant wijst.

Volgens Cendant is de financiële situatie bij de Aegon dochter te veel verslechterd om de transactie te laten doorgaan. Cendant zegt dat de Aegon-dochter niet meer aan haar eigen overnamecriteria voldoet, en dat deze criteria de afgelopen tijd niet zijn veranderd. Aegon USA heeft daar een heel andere opvatting over en zegt dat het niet-doorgaan van de verkoop nauw samenhangt met de ruimschoots bekende problemen bij Cendant “die verder voor zichzelf spreken”.

Cendant was eerder dit jaar nog een van de hoogvliegers op de Amerikaanse effectenbeurs totdat een spectaculair geval van creatief boekhouden werd ontdekt. Winsten die niet gemaakt waren, bleken wel als winsten te zijn opgevoerd in de boeken van het bedrijf. Een vertrouwenscrisis volgde en de koers van de aandelen stortte volledig in elkaar. De koers staat nu 75 procent onder de piek van 42 dollar van eerder dit jaar.

Cendant zou 219 miljoen dollar in contanten betalen voor Providian Auto & Home Insurance. De transactie werd eind vorig jaar aangekondigd en had afgelopen maand afgesloten moeten worden.

Aegon rekent schadeverzekeringsactiviteiten als die van Providian Auto & Home Insurance niet tot haar kernbedrijf omdat de resultaten van deze zaken een te grillig verloop hebben. Aegon richt zich bij uitstek op levens- en pensioenverzekeringen. Volgens een woordvoerder van Aegon is Providian Auto & Home Insurance geen kernactiviteit en zal een nieuwe poging worden ondernomen om het bedrijf af te stoten. Aegon werd ruim twee jaar geleden eigenaar van Providian Auto & Home Insurance door de overname van het hele Prodivian verzekeringsbedrijf voor zes miljard gulden.