Open huis rosse buurt omstreden

DEN HAAG, 6 OKT. Het plan van Haagse raamprostituees en bordeelhouders om komende zaterdag een open dag te houden, stuit op bezwaren van de gemeente Den Haag en de politie.

De gemeente weigert vooralsnog een zogeheten evenementenvergunning af te geven uit vrees voor “wanordelijkheden”. De bedoeling van de open dag is om belangstellenden een blik te gunnen bij raamprostituees en bordelen.

Verder willen de organisatoren een tent opzetten om genodigden te ontvangen. In de tent wordt bovendien een fototentoonstelling over prostitutie ingericht. “Veel mensen vinden prostitutie eng en vunzig. Wij willen zaterdag laten zien dat het allemaal wel meevalt”, zegt bordeeleigenaar A. de Jong, één van de organisatoren.

Volgens een gemeentewoordvoerder maakt met name de politie zich zorgen over het verloop van de open dag. Niet alleen zouden omwonenden aanstoot kunnen nemen aan de open dag, de politie vreest ook dat de negatieve kanten van de prostitutie, zoals vrouwenhandel en drugsgebruik, buiten beschouwing worden gelaten.

Vanmiddag overleggen de sexexploitanten en de gemeente over de benodigde vergunning. Maar ook zonder toestemming willen de organisatoren doorzetten. De Jong: “Niemand kan mij verbieden de deur van mijn bordeel open te zetten.”