Montenegro hekelt beleid van Miloševic

PODGORICA, 6 OKT. Het Kosovo-beleid van de Joegoslavische president Slobodan Miloševic is gisteren scherp gehekeld in Montenegro, dat samen met Servië de Joegoslavische federatie vormt. Miloševic leidt Joegoslavië naar “een botsing met de hele wereld, die we wel moeten verliezen”, zo zei gisteren de Montenegrijnse president, Milo Djukanovic.

Djukanovic is een fel criticus van de Joegoslavische en de Servische leiding, ook inzake Kosovo. Hij veroordeelde gisteren “het onverantwoordelijke gedrag en het valse patriottisme” van de leiding in Belgrado. Dat gedrag “moet plaatsmaken voor een snelle en duidelijke politieke actie, die de wereldpolitiek tot nadenken stemt over een actie tegen ons land”. President Miloševic moet zich volgens Djukanovic openlijk bereid verklaren inzake Kosovo te voldoen aan alle internationale eisen, inclusief die in resolutie 1199 van de Veiligheidsraad.

Volgens Djukanovic moet een militair conflict worden voorkomen, omdat het talrijke slachtoffers zal maken. “En de Albanezen van Kosovo krijgen hun autonomie toch wel, met of zonder slachtoffers”, zo stelde Djukanovic. Hij eiste dat Miloševic internationale waarnemers tot Kosovo toelaat die kunnen constateren dat de operaties van de Servische troepen zijn gestaakt. Ook zouden experts van het Internationale Rode Kruis, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de VN-organisatie UNHCR “zonder belemmeringen” een onderzoek moeten instellen naar de beweerde bloedbaden in Kosovo.

Djukanovic voer ook uit tegen het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK), dat met geweld naar onafhankelijkheid van Kosovo streeft. Hij zei dat Kosovo deel zal blijven uitmaken van Servië en Joegoslavië en veroordeelde “het terrorisme als middel om illusoire nationale plannen te verwezenlijken.” Hij veroordeelde echter ook de gewelddadige Servische acties als “eenzijdig en selectief”. De basis van onze problemen, aldus Djukanovic, “is de afwezigheid van democratie”.