Minder dan 4 mln Duitse werklozen

NEURENBERG, 6 OKT. Voor het eerst in bijna twee jaar is het aantal werklozen in Duitsland onder de vier miljoen gekomen. In september stonden er 3.965.400 Duitsers als werkloos geregistreerd, 130.100 minder dan in augustus. De werkloosheid zakte van 10,6 tot 10,3 procent van de beroepsbevolking, zo heeft het Duitse arbeidsbureau vanochtend bekendgemaakt. De jongste gegevens zijn de eerste werkloosheidscijfers na de Bondsdagverkiezingen. De vermindering van de werkloosheid stond hoog in het vaandel van de regering-Kohl, maar die heeft er niet meer van kunnen profiteren.

De cijfers zijn wel een opsteker voor de komende bondskanselier, Gerhard Schröder. De SDP-minister van Arbeid in spe, Walter Riester, liet echter weten dat “voor de SPD de massawerkloosheid de slechtste erfenis is van de scheidende regering”.

Om de kleine ontspanning op de arbeidsmarkt om te zetten in een opleving van de werkgelegenheid is een “verbond voor werk en scholing” dringend nodig, aldus Riester.