Leger eist grotere rol in bestuur Pakistan

NEW DELHI, 6 OKT. In een ongekend harde verklaring heeft de Pakistaanse legerleider, generaal Jehangir Karamat, gisteren in Lahore gezegd dat een Nationale Veiligheidsraad het land uit het politieke en economische moeras moet trekken. Ook het leger zou daarin een rol moeten krijgen.

De Nationale Veiligheidsraad zou volgens Karamat moeten garanderen dat politieke besluiten worden versneld en ook worden uitgevoerd. De Raad zou een einde moeten maken aan de “politieke vendetta's” die het land volgens hem vleugellam hebben gemaakt. Karamat sprak zijn bezorgdheid uit over een reeks problemen waarmee Pakistan de laatste jaren te kampen heeft.

Analisten in Pakistan beschouwen generaal Karamat als een van de machtigste figuren in het land. Zijn rede wordt gezien als een uiting van ongeduld binnen het leger over de diepe crisis waarin Pakistan verkeert.

De regering van premier Nawaz Sharif is sinds de kernproeven in mei onder vuur gekomen van de oppositie. De economie van Pakistan is vrijwel failliet gegaan door de internationale sancties die volgden op de kernproeven. Om de oprukkende radicale islamitische krachten te paaien, stelde Sharif onlangs voor de islamitische wet, de shari'a, als hoogste wet in Pakistan in te stellen. Het kwam hem op een enorme lading kritiek te staan van de oppositie èn van de islamitische partijen.

Sinds de militaire dictatuur in 1988 eindigde met de dood van de toenmalige president, generaal Zia-ul Haq, in een mysterieus vliegtuigongeluk, slaagde geen van de democratisch gekozen regeringen erin de termijn van vijf jaar vol te maken. Premier Benazir Bhutto werd twee keer aan de kant gezet op beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik, Sharif één maal. Beide politici zijn in een constante strijd over corruptiebeschuldigingen verwikkeld, tot groot ongenoegen van generaal Karamat. Sharif raakte vorige maand opnieuw in opspraak door beschuldigingen over persoonlijke verrijking. De zakenfamilie Sharif zou miljoenen dollars op buitenlandse banken hebben staan.

Daarnaast beleeft Pakistan een zeer gewelddadige periode. In de zuidelijke provincie Sindh, met name in de havenstad Karachi, zijn alleen al dit jaar honderden mensen gedood bij sectarisch en politiek geweld, ondanks de overvloedige aanwezigheid van leger en paramilitairen.