Koers Fortis explodeert op beurs

AMSTERDAM, 6 OKT. De koers van het aandeel Fortis is vanochtend bij opening van de Amsterdamse effectenbeurs met 15 procent gestegen. Beleggers reageerden opgelucht op de annulering van de emissie van de bank/verzekeraar die de overname van Generale Bank had moeten financieren. Om een bedrag van 4 miljard gulden bijeen te krijgen had Fortis, wegens de scherpe koersdalingen van de afgelopen week, veel meer nieuwe aandelen moeten uitgegeven dan was gepland. De winst per aandeel zou daardoor dalen.

Grote beleggers, van wie een aantal gistermiddag de aandelen verkochten, stapten in reactie op het besluit van Fortis weer in. De koers steeg direct met 11,90 naar 93,90 gulden. Halverwege de dag noteerde het aandeel 92,80 gulden. In Brussel steeg het aandeel 6,3 procent.

De toonaangevende AEX-index steeg bijna 3 procent (25,62 punten) naar 854,93 punten. De stemming onder de belangrijkste fondsen van de Amsterdamse effectenbeurs was gemengd.

Terwijl de koers van Fortis omhoog schoot, kelderden de waarden van de technologiefondsen Baan en ASML. Het aandeel Baan verloor vanochtend maximaal 13,5 procent op 33,10 gulden, het laagste niveau in 21 maanden.

Later trok de koers aan tot 35,20 gulden, nog steeds 8 procent onder het slot van gisteren. De daling was een reactie op het verlies van circa 10 procent van Baan op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Daar stonden de technologiefondsen onder druk door winstwaarschuwingen en bijstellingen van de aandelenwaarderingen door zakenbanken van onder meer Baans Duitse concurrent SAP.

ASM Lithography daalde vanochtend 4,3 procent naar 26,80 gulden, automatiseerder Getronics verloor 2,8 procent op 65,50 gulden. Cap Gemini daalde 9,5 procent naar 93,50 gulden. In anderhalve dag verloor de koers 16,5 procent ten opzichte van het slot van vrijdag. Begin juli was het aandeel nog het dubbele waard. Océ verloor vanochtend 7,4 procent (3,50 gulden) op 43,80 gulden. De fabrikant van kopieermachines wordt door de beurshandel gezien als kandidaat voor de volgende winstwaarschuwing. Het concern presenteert overmorgen zijn resultaten over het derde kwartaal.

NEW YORK De Dow Jones-index sloot gisteren op Wall Street met een verlies van 63,34 punten op 7721,35 punten.

TOKIO De Nikkei-index in Tokio is vandaag weer boven de grens van 13.000 punten beland. De graadmeter sloot 73,52 punten hoger op 13.021,64 punten.