Japan verkeert in diepe recessie

TOKIO, 6 OKT. Japan maakt de diepste recessie door sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Japanse economische planbureau heeft in vandaag gepubliceerde cijfers voorspeld dat het bruto binnenlands product in dit begrotingsjaar, dat in maart afloopt, met 1,9 procent afneemt. Het is tweede achtereenvolgende jaar dat de Japanse economie achteruitgaat.

De Japanse premier Keizo Obuchi heeft zijn kabinet opgeroepen maatregelen te nemen om de economie te stimuleren. De regering denkt aan belastingverlagingen en een extra begroting voor het volgende fiscale jaar.

Eerder dit jaar zei het planbureau een economische groei van 1,9 procent te verwachten. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in Japan twee achtereenvolgende jaren van negatieve groei niet meer voorgekomen. Vorig jaar kromp de economie met 0,9 procent.