Inspectie onderzoektwerk van macrobioot

AMSTERDAM, 6 OKT. De inspectie voor de gezondheidszorg onderzoekt een aanklacht tegen de macrobioot A. Nelissen, voorzitter van het Kushi instituut in Amsterdam. De alternatieve geneesheer wordt dood door schuld in ten minste vier gevallen verweten door het 'Comité tegen misbruik van macrobiotiek' dat wordt aangevoerd door het Amsterdamse gemeenteraadslid Roel van Duijn.

De aanklacht is in de vorm van een 'zwartboek' door het comité bij de inspectie ingediend. Morgen beslist de juridische afdeling van de inspectie of het dossier voldoende grond bevat voor strafrechtelijke vervolging door het openbaar ministerie. In het zwartboek staat het verhaal van vier overleden patiënten van Nelissen, onder wie de ex-vrouw van Van Duijn. Volgens het comité heeft Nelissen zijn patiënten, die onder meer leden aan kanker, reguliere medische hulp afgeraden. “En als het toch fout ging was het strenge dieet niet goed opgevolgd”, aldus Van Duijn. Inmiddels hebben familieleden van drie patiënten om anonimiteit verzocht en heeft één familie haar aanklacht ingetrokken.

Nelissen onkent dat hij zijn patiënten heeft afgeraden elders medische hulp te zoeken. “Ik geef uitsluitend leef- en eetwijze adviezen”, schrijft hij in een persbericht. Een goed dieet bestaat volgens Nelissen uit zestig procent granen.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Macrobiotiek, C. de Vrieze, is als gevolg van de affaire inmiddels afgetreden. “Er worden bij het Kushi Instituut overtrokken verwachtingen gewekt van wat macrobiotiek bij zieke mensen kan bewerkstelligen”, zei hij eerder in dagblad Trouw. Nelissen zou de macrobiotiek uitdragen als een “heilsleer”. Door deze uitlatingen kwam zijn positie in het geding.

Een oud-bestuurslid van de vereniging, H. Verbruggen, bevestigt de strenge opvattingen van Nelissen. “Binnen het Kushi instituut is het allemaal heel dogmatisch.”