Herfkens lobbyt met staafdiagrammen

DEN HAAG, 6 OKT. Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) deelt in Washington plastic kaartjes uit met daarop cijfers over de Nederlandse ontwikkelingshulp. Met de kaartjes hoopt zij de Nederlandse lobby voor een zetel in de Veiligheidsraad te ondersteunen, zo bevestigt haar ministerie.

Herfkens is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank. Collega-ministers en kennissen krijgen een kaartje. De minister hoopt dat de kaartjes uiteindelijk terechtkomen bij de bewindslieden die in de diverse landen beslissen over de verdeling van de tijdelijke zetels in de Veiligheidsraad. Nederland concurreert met Canada en Griekenland voor twee zetels die voor twee jaar beschikbaar zijn.

De kaartjes meten 9 bij 7,5 centimeter en zijn aan beide zijden bedrukt met gegevens over de omvang van de Nederlandse bijdragen aan ontwikkelingslanden en aan instellingen van de Verenigde Naties. Ze zijn twee weken geleden in Den Haag gedrukt in een oplage van duizend exemplaren, aldus de woordvoerder. Uit de afgebeelde staafdiagrammen blijkt dat Nederland na Denemarken en Noorwegen het land is dat relatief het meest aan Ontwikkelingssamenwerking uitgeeft. In absolute getallen staat Nederland, aldus het kaartje, op de zesde plaats met een bedrag van 2,95 miljard dollar in 1997.

Minister van Aartsen (Buitenlandse Zaken) voerde twee weken geleden in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN ook al de omvang van de ontwikkelingshulp aan als argument waarom de zetel in de Veiligheidsraad aan Nederland zou moeten toevallen. Kort na zijn aantreden zei Van Aartsen dat onder zijn voorganger Van Mierlo de lobby voor de zetel was verwaarloosd. Later deze maand wordt over de verdeling van de zetels in de Veiligheidsraad gestemd.