Geen bezwaar tegen fusie Vendex en KBB

DEN HAAG, 6 OKT. De fusie van de detailhandelsconcerns Vendex en KBB mag doorgaan van de Nederlandse concurrentie-waakhond, de NMa. De nieuwe combinatie zal voldoende concurrentie ondervinden op de Nederlandse detailhandelsmarkt.

Dit heeft de NMa vanmorgen bekendgemaakt na een volgens directeur A.W. Kist “zeer grondig” onderzoek van bijna zes maanden in “de haarvaten van de economie”. De NMa heeft dan ook geen voorwaarden aan de fusie gesteld.

“De detailhandel is een zeer dynamische markt”, aldus Kist. “De afgelopen jaren zijn er dertig nieuwe toetreders geweest. Er zijn 'warenhuizen' bijgekomen, zij het geen warenhuizen in klassieke zin, en buitenlandse 'trekkers'.”

Vendex (onder meer V&D en Hans Anders) en KBB (onder meer Bijenkorf, Hema en Praxis) krijgen 100 procent van de 'warenhuizen' in handen, maar die concurreren met alle speciaalzaken in dezelfde winkelstraat. Vendex en KBB krijgen sterke marktposities bij de kinderkleding, de dameslingerie, de lederwaren en de juweliersartikelen, maar ook hier is volgens de NMa nog voldoende concurrentie.

Kleine spelers hebben inderdaad moeite om een mooie plek te bemachtigen in nieuwe en bestaande winkelcentra, maar dat komt doordat beleggers en projectontwikkelaars de voorkeur geven aan een kapitaalkrachtige huurder. Volgens de NMa, die een groot aantal steden heeft onderzocht, zal Vendex-KBB daarop geen “substantiële invloed” kunnen uitoefenen.