Ethiopische president dreigt

NAIROBI, 6 OKT. De grensoorlog tussen Ethiopië en Eritrea kan ieder moment worden hervat. Dit heeft de Ethiopische president, Negaso Gidada, gisteren gezegd in een rede voor het parlement in Addis Abeba. “De kans op een vreedzame oplossing neemt iedere dag af en de kans op een spoedige hervatting van de oorlog wordt groter”, aldus de president.

De rede van de president valt samen met een stroom van berichten uit het grensgebied over voorbereidingen voor nieuwe strijd. De legers van beide landen hebben het officieuze bestand van de afgelopen maanden gebruikt om zich te versterken. Ethiopië heeft tienduizenden recruten naar het front gestuurd, evenals zware wapens. Eritrea heeft duizenden oorlogsveteranen gemobiliseerd en net als Ethiopië voor miljoenen dollars wapens aangeschaft. Media in beide landen bereiden de bevolking voor op hervatting van de oorlog.

Het conflict tussen beide 'broederstaten' brak in mei uit door een grensgeschil. De onderlinge relaties waren echter al ten minste twee jaar verzuurd als gevolg van economische meningsverschillen en nooit opgelost oud zeer uit de tijd dat beide regimes nog als bevrijdingsbewegingen gezamenlijk vochten tegen de toenmalige Ethiopische president Mengistu. In mei barstte de bom toen Eritrese troepen niet alleen het betwiste grensgebied bij Badme en Zalambesa binnentrokken, maar eveneens niet-betwiste gebieden van Ethiopië bezetten.

Er volgden enkele grote veldslagen waarbij duizenden slachtoffers vielen. De luchtmachten werden ingezet waarbij Makelle in Noord-Ethiopië en de Eritrese hoofdstad Asmara doelwit waren.

Aangewakkerd door giftige staatspropaganda waarbij historische en tribale geschillen werden gebruikt, gingen de bewoners van beide landen zinnen op wraak. Onder de Ethiopiërs bestaat grote bereidheid de oorlog te hervatten om “de fascistische Eritreërs een lesje te leren”.

Ethiopië lijkt de steun te hebben van Amerika en Israel, waarvan het onlangs nieuwe gevechtsvliegtuigen kocht. Eritrea zocht toenadering tot Arabische staten. Haviken in beide regimes slaan sinds enkele weken hard op de oorlogstrom en volgens sommige waarnemers in de regio is een nieuwe grootschalige oorlog vrijwel onvermijdelijk geworden.

Het meeste garen bij het conflict spint het buurland Soedan. Ethiopië en Eritrea vormden met Amerikaanse steun een alliantie tegen Soedan en helpen het Soedanese verzet.

Sinds het uitbreken van het grensconflict met Eritrea echter probeert Ethiopië de relaties te verbeteren met Soedan. De staatsonderneming Ethiopian Airlines hervat binnenkort haar vluchten naar Khartoum en naar verluidt vechten Ethiopische soldaten in het grensgebied niet meer mee met de Soedanese rebellen.