'Emissie Fortis bewust getorpedeerd'

ROTTERDAM, 6 OKT. De aandelenemissie van bank en verzekeraar Fortis Amev is gisteren opzettelijk getorpedeerd door enkele grote beleggers. Door een plotselinge koersval tegen het einde van de beurshandel werd het concern gedwongen de emissie af te blazen.

Volgens bronnen in de financiële wereld speculeerden grote financiële partijen op een koersdaling na de emissie. Zeker één institutionele belegger kreeg spijt van zijn inschrijving op de nieuwe aandelen, waardoor hij poogde de emissie te laten mislukken door op grote schaal aandelen te verkopen. “In een aandelenmarkt waar de vraag niet meer zo groot is, kunnen dergelijke spelletjes worden gespeeld”, stelt een insider.

Fortis (VSB, GWK, MeesPierson, Amev, ASLK) zag de waarde van het aandeel gisteren in het laatste half uur van de aandelenhandel plotseling met 8 procent dalen tot 82 gulden. Met de emissie wilde Fortis 4 miljard gulden binnenhalen om onder meer de overname van de Belgische bank ASLK te financieren.

“Bij de tussentijdse koers van 92 gulden hadden we de vinger nog boven de groene knop”, stelde bestuurder H. Hielkema van het financiële concern vanochtend in een reactie. “De belegger realiseert zich blijkbaar plotseling welke risico's de financiële sector loopt. Volstrekt onterecht dat wij over één kam worden geschoren met bijvoorbeeld ABN Amro of ING, maar zo werkt de markt nu eenmaal. Iedereen krijgt een opdoffer.” Over de reden van de onverwachte koersval laat Hielkema zich niet uit. “Ik was gisteren niet op de beursvloer.”

De timing van de aandelenemissie kon nauwelijks slechter. Naast de sombere verwachtingen over de internationale economie moesten ING en ABN Amro vorige week melden dat hun winsten dit jaar zouden tegenvallen. Ook de gehoopte maatregelen van de zeven rijkste industrielanden (G7) tegen de financiële crises in Azië en in Rusland bleven dit weekeinde uit.

Hielkema verwacht dit jaar geen beroep meer te zullen doen op de kapitaalmarkt. “We zullen het geld nu gaan lenen, maar we hoeven geen overhaaste beslissingen te nemen. Vier miljard gulden lijkt veel, maar het is niet meer dan 5 procent van ons aandelenkapitaal.”

Door de koersdaling van de laatste weken zou het financiële concern te veel nieuwe aandelen moeten uitgeven om het bedrag op te halen, wanneer de emissie wel was doorgegaan. “Dan zouden de belangen van de bestaande aandeelhouders te veel worden aangetast”, aldus Hielkema. Vorige maand, bij de presentatie van de halfjaarcijfers door Fortis, was het aandeel nog 126 gulden waard. Beleggers reageerden vanochtend opgelucht op de annulering van de emissie. Het aandeel won bij de opening bijna 15 procent tot 93,90 gulden.

    • Erik van der Walle