Conservatieve Partij: 'Britten voorlopig niet in de EMU'

LONDEN, 6 OKT. De Britse Conservatieve partij blijft in meerderheid tegenstander van deelname aan een gemeenschappelijke Europese munt. De komende acht jaar mag Groot-Brittannië niet toetreden tot de Economische en Monetaire Unie.

Dat blijkt uit de gisteravond bekendgemaakte uitslag van een stemming onder de circa 340.000 leden van de partij, waaraan William Hague zijn positie als partijleider had verbonden.

De nee-stem, die op 84 procent van de ruim 200.000 teruggestuurde biljetten werd uitgebracht, betekent dat de Tories voor de volgende parlementsverkiezingen en voor de lokale en Europese verkiezingen van het komende voorjaar campagne zullen voeren tegen het opgeven van het pond ten gunste van de euro.

“Deze uitslag laat geen enkele twijfel bestaan over wat de wil van de partij is”, zei Hague gisteren in Bournemouth, waar de jaarlijkse conferentie van de Conservatieven vandaag begint. Maar de pro-Europese vleugel van de Tories is niet van plan zich neer te leggen bij de uitslag.

Michael Heseltine, voormalig vice-premier en prominent voorstander van Britse deelname aan de euro, noemde de 'euro-scepsis' gisteren “een kanker bij het hart van de partij” die de Tories “onverkiesbaar zal maken”. De stemming is volgens hem “volstrekt irrelevant”, omdat in totaal minder dan de helft van alle partijleden 'nee' heeft gestemd.

Volgens Hague zijn de voorstanders van de euro “een stel dinosaurussen die voor het laatst grommen”. De kwestie-Europa houdt de partij desondanks scherp verdeeld en zal naar verwachting de conferentie overheersen.

Partijleider Hague weet zich verzekerd van de steun van oud-premier Thatcher, die voor het eerst sinds haar vertrek in 1990 een groot deel van het officiële programma bijwoont. Heseltine en zijn mede-rebellen - zoals oud minister van Buitenlandse Zaken Howe, oud-minister van Financiën Lamont en Europees commissaris Brittan - zullen naar verwachting het parallelle vergadercircuit (de fringe) domineren.

Edward Heath en John Major, respectievelijk premier vóór en na Margaret Thatcher, spraken zich gisteren eveneens opnieuw uit tegen Hague's koers. De rechterflank dreigt de partij “te ruïneren”, zei John Major in Bournemouth. Tijdens een bijeenkomst met buitenlandse journalisten noemde Heath de komst van de euro “onvermijdelijk”. De Tories hadden beter al tien jaar geleden hun invloed kunnen aanwenden om de nieuwe munt te helpen vormen, aldus Heath. Alleen maar nee blijven roepen is “onvergeeflijk dom”.