Clinton maant tot krachtiger bestrijding crisis

WASHINGTON, 6 OKT. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren tot krachtiger actie gemaand om de wereldwijde financiële crisis te bestrijden. “Elk land moet zijn rol spelen”, aldus Clinton in een rede voor ministers van Financiën en centrale-bankpresidenten van industrielanden en opkomende economieën in de zogenoemde G22.

Clinton noemde in het bijzonder Japan. De Amerikaanse onderminister Summers zei dat gesprekken met Japanse functionarissen “onze overtuiging onderstrepen dat het erg belangrijk is dat Japan agressief publiek geld pompt in zijn banksysteem.”

Summers doelde op gesprekken afgelopen weekeinde in het kader van de G7 met de Japanse minister van Financiën Miyazawa en bankpresident Hayama. De Amerikaanse bewindsman weigerde een bericht in de New York Times te bevestigen dat negentien Japanse banken acuut kapitaaltekort hebben en in grotere moeilijkheden zijn dan eerder aangenomen. Summers voegde eraan toe niets te hebben gehoord dat nieuwe gezichtspunten opleverde.

De Franse minister van Financiën, Strauss-Kahn, zei in Washington dat de financiële markten te hard oordelen over de vergadering van de ministers van de G7 van afgelopen weekeinde. “De G7 is geen tovenaar die een konijn uit de hoed kan toveren en dan iedereen verbaast met de witheid van zijn vacht.”

De minister van Financiën van Hongkong, Donald Tsang, toonde zich gisteren tijdens de G22-bijeenkomst zeer bezorgd over de huidige crisis. “Het is niet overdreven te zeggen dat we, als deze problemen niet snel en op gepaste wijze worden aangepakt, op een wereldwijde recessie afstevenen.”

Niet bekend

De G22 was gisteren aan de vooravond van de jaarvergadering van IMF en Wereldbank bijeen om een rapport te bespreken over hoe financiële crises beter zijn te bestrijden en te voorkomen.

    • Hans Buddingh'