Bus 2,5 procent duurder

DEN HAAG, 6 OKT. Het reizen per bus, tram en metro wordt op 1 januari gemiddeld 2,5 procent duurder. Dat heeft minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) besloten.

De prijsstijging is even hoog als vorig jaar. De vervoerbedrijven hadden gevraagd om een prijsstijging van 3 procent. Gemeenten en provincies hadden aangeraden dat niet te doen, omdat zij bang waren dat een dergelijke verhoging reizigers afschrikt.

De strippenkaarten die bij de chauffeur kunnen worden gekocht blijven gelijk in prijs, respectievelijk 3 gulden (2 strippen), 4,50 gulden (3 strippen) en 12 gulden (8 strippen). Ook de 15-strippenkaart blijft even duur, 11,75 gulden.

De 45-strippenkaart gaat 34,50 gulden kosten. Een goedkopere versie van de 15-strippenkaart (voor kinderen en senioren) gaat 7 gulden kosten. Ook de prijzen van abonnementen gaan omhoog. Zo wordt een 4 ster-maandabonnement bijna vijf gulden duurder. De 12-reizenkaart verdwijnt wegens gebrek aan belangstelling.

In de drie noordelijke provincies wordt het buskaartje dit najaar gemiddeld tien procent duurder. De tariefsverhoging is het gevolg van een andere indeling in zones.