Bijenkorf wijst avances af; WE bereid bod op KBB te verhogen

AMSTERDAM, 6 OKT. Detailhandelsconcern WE International wil meer bieden voor Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) dan Vendex. Voorwaarde is dat KBB-werknemers en -bestuur zich positief opstellen tegenover het plan van WE.

WE-topman Ronald de Waal schrijft in een gisteren verzonden open brief aan het KBB-bestuur dat WE, eigenaar van de Hij- en Zij-winkels, niet van plan is delen van KBB door te verkopen, met uitzondering van de Amerikaanse speelgoedwinkels van FAO Schwarz. “Daarnaast zouden we ons kunnen voorstellen dat Praxis (doe het-zelf-winkels, red.) op enig moment een zelfstandige positie tegemoetgaat”, aldus De Waal.

KBB wees de avances van WE International gisteren opnieuw af. “Bij sommige mensen bestaat het misverstand dat je, als je een fusie aankondigt, ook bereid zou zijn je te laten overnemen door iedere Kees of Ronald”, zei president-commissaris mr. R. Hazelhoff van KBB gisteren op een persconferentie van KBB en Vendex. Hij wees nogmaals op het verschil in omzet tussen WE (minder dan 400 miljoen gulden) en KBB (ongeveer 6 miljard gulden). “Wij zochten samenwerking met een gelijkwaardige partij.”

Het familiebedrijf WE International maakte vorige week bekend een bod te willen uitbrengen van 160 tot 165 gulden per aandeel KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis). Vendex (onder meer V&D, Hans Anders), dat in februari al fusieplannen met KBB bekendmaakte, reageerde gisteren door een formeel bod uit te brengen van 167,50 gulden (127,50 gulden contant en 40 gulden in aandelen Vendex). Dat bod wordt gesteund door de besturen en de centrale ondernemingsraden van KBB en Vendex. Ook de vakbeweging steunt deze fusie. Bovendien heeft een bevriende stichting preferente aandelen KBB gekregen als bescherming tegen de overname-poging door WE.

Vendex verhoogde zijn aanvankelijke bod van 145 gulden omdat de onzekerheid over de toekomst van KBB de afgelopen maanden sterk is verminderd. “Na de halfjaarcijfers, die veel beter waren dan was verwacht, hebben we Vendex gemeld dat we opnieuw over de prijs wilden praten”, vertelde KBB-commissaris J. den Hoed gisteren.

Vendex-bestuursvoorzitter J.M. Hessels bleek ook bereid meer te betalen: “De reorganisatie bij KBB heeft effect”, zei Hessels. “Bovendien hebben we nu goedkeuring van de mededingingsautoriteit en is de rente inmiddels een vol procentpunt lager.”

Volgens Hessels is het “toeval” dat het bod van Vendex 2,50 gulden boven het bod van WE ligt. Over een eigen leugentje om bestwil uit september, toen hij niet vertelde dat Vendex en KBB al over een hogere prijs onderhandelden, verwees Hessels naar Clintonese. “Strikt genomen was het waar wat ik zei. Er is ook geen cent bijgekomen. Wel heel wat guldens.”