Bettine Vriesekoop twijfelt over rentree

ROTTERDAM, 6 OKT. Bettine Vriesekoop beslist morgen of zij het verzoek van bondscoach Peter Engel zal honoreren zich nog één keer beschikbaar te stellen voor het Nederlandse tafeltennisteam. De 37-jarige Amsterdamse moet eind deze maand in Maasbree Gerdie Keen vervangen in de kwalificatiewedstrijden tegen Luxemburg, België en Joegoslavië voor een plaats in de Superliga. Keen richt zich dit seizoen op het bereiken van de Europese Top 12 en geeft daarom de voorkeur aan een toernooi uit het Pro Tourcircuit in Beiroet.

Vriesekoop twijfelt nog over een mogelijke rentree in het Nederlandse team. Ze had in mei na de Europese kampioenschappen in Eindhoven definitief afscheid genomen van de nationale selectie. “Ik pretendeer niet langer topsport te bedrijven, ik train nog slechts één keer per week”, zegt de studente Chinese taal- en letterkunde, die gisteren met succes haar propedeuse afrondde. “Op mijn 37ste zwoeg ik me kapot achter de boeken en zolang ik geen baan heb, verdien ik mijn brood met tafeltennis. Daarom heb ik ook enkele voorwaarden gesteld aan mijn comeback. Als ik de naam van mijn clubsponsor op mijn shirt mag dragen, ben ik eventueel bereid voor Nederland te spelen.”

Keen vreesde de confrontatie met regerend Europees kampioene Ni Xia Lian, die voor Luxemburg uitkomt en de Joegoslavische verdedigster Erdelj. Eventuele nederlagen kosten haar punten voor de Europese ranglijst, waarop ze momenteel de 16de plaats bezet. De huidige nummer 1 van Nederland verkiest daarom een minder sterk bezet toernooi in Libanon. Pikant detail is dat Vriesekoop zich al voor hetzelfde evenement had ingeschreven. “Om anoniem wat wedstrijdritme op te doen voor mijn club De Treffers, want in december spelen we een belangrijke Europa-Cupwedstrijd.”

Hoewel haar relatie met bondscoach Engel sterk is verbeterd, begrijpt Vriesekoop eigenlijk niet waarom de Duitse trainer nu weer een beroep op haar doet. “Ik vind het vreemd dat ik Engel uit de brand moet helpen omdat Gerdie Keen haar snor drukt. Ik begrijp haar motieven om voor een toernooi in Beiroet te kiezen. Maar een tafeltennisster die financieel wordt ondersteund door NOC*NSF zou moeten worden verplicht voor het Nederlandse team te spelen. Ik vind dat Engel de sterkst mogelijke ploeg moet opstellen en daar hoort Keen ook bij. Nu moet ik blijkbaar voor publiciteit zorgen bij wedstrijden die anders met één regel in de krant worden afgedaan.”

Vorig jaar werd Vriesekoop bovendien niet uitgenodigd voor de duels met Rusland waarin eveneens een plaats in de Superliga op het spel stond. “Het blijkt opnieuw dat de bond geen enkel beleid voert”, meent ze. “Het is toch raar dat ik nu weer nodig ben voor het Nederlandse team, omdat een ander zomaar af kan zeggen? Als ik speel, ben ik niet bang voor negatieve reacties. Mensen die vinden dat ik blijkbaar niet kan stoppen, moeten me maar een baan aanbieden. Dan heb ik het tafeltennis echt niet meer nodig.”

    • Robèrt Misset