Basken begroeten Adams als 'held'

MADRID, 6 OKT. Sinn Fein-leider Gerry Adams heeft gisteren in Spaans Baskenland aangedrongen op initiatieven van de Spaanse regering om het vredesproces in Baskenland te versnellen. Adams pleitte voor een spoedige overplaatsing van gevangen ETA-terroristen naar gevangenissen in Baskenland. Dat zou volgens Adams de voorlopige wapenstilstand van de Baskische afscheidingsbeweging ETA bestendigen.

“Regeringen hebben een verantwoordelijkheid bij het stimuleren van vredesprocessen en moeten de zaak niet vertragen en geen belemmeringen opwerpen”, aldus Adams.

Adams werd gisteren als een held verwelkomd door aanhangers van de Baskische nationalistische partijen. De leider van de politieke tak van de IRA bracht een bezoek aan Baskenland op uitnodiging van Herri Batasuna, de politieke tak van de ETA. IRA en ETA onderhouden traditioneel nauwe banden en in de aankondiging van de wapenstilstand door ETA, bijna drie weken geleden, verwees de afscheidingsbeweging veelvuldig naar het vredesproces in Noord-Ierland.

De mogelijke versoepeling van het gevangenisbeleid, waaronder een verplaatsing naar gevangenissen in en om Baskenland en ook een mogelijke amnestie wordt verstaan,speelt tot dusver een ondergeschikte rol in de nationalistische eisen. De Baskische nationalistische leider Xavier Arzalluz onderstreepte dit weekeinde nog dat het thema van de gevangen ETA-terroristen “niets met de wapenstilstand te maken heeft”.

In plaats daarvan eisen de Baskische nationalisten gezamenlijk met ETA de vorming van een Groot-Baskenland (Spaans Baskenland, Navarra en Frans Baskenland) met “zelfbeschikkingsrecht” voor zijn inwoners. Het document met de nationalistische eisen werd gisteren overhandigd aan Adams, die beloofde deze zogenoemde “Verklaring van Lizarra” op zijn beurt te overhandigen aan de Amerikaanse president Clinton. Een en ander maakt deel uit van een internationale campagne van de Basksiche nationalisten.

De Spaanse premier José María Aznar heeft inmiddels verklaard bereid te zijn onderhandelingen met de ETA te starten, als duidelijk is dat er een definitief einde is gekomen aan de terreur. In ruil daarvoor suggereerde de premier een versoepeling van het gevangenisbeleid. Onderwijl gaat het straatgeweld van jonge ETA-aanhangers in Baskenland onverminderd voort.