Alliantie in energie, banen bij EPZ weg

EINDHOVEN, 6 OKT. Energiedistributeur Pnem/Mega (Noord-Brabant en Limburg) en de Zeeuwse elektriciteitsproducent EPZ gaan nauw samenwerken. Om zijn concurrentiepositie te verbeteren voert EPZ een ingrijpende reorganisatie door. Daardoor zullen 400 van de 1.500 arbeidsplaatsen wegvallen.

Dit hebben de betrokken partijen vanmorgen in Eindhoven bekendgemaakt. De energiebedrijven verwachten dat de banenreductie zonder gedwongen ontslag mogelijk is. Over een afvloeiingsregeling moet met de vakbonden nog worden onderhandeld. Het productiebedrijf heeft daarvoor een voorziening van 90 miljoen gulden getroffen.

Pnem/Mega zal vrijwel de hele productiecapaciteit van EPZ van 14 miljard kilowattuur per jaar contracteren. Voor een deel zorgt de afnemer voor inkoop van de benodigde brandstof: aardgas dat in Engeland wordt aangekocht voor een lagere prijs dan de Nederlandse Gasunie aanbiedt.

De integratie van activiteiten van de zuidelijke energiebedrijven is een gevolg van de mislukking, eerder dit jaar, van een fusie tussen de vier regionale stroomproductiebedrijven in Nederland. Door nauwere samenwerking “versterken wij onze positie op de open energiemarkt in Europa”, zei voorzitter Wiechers van de raad van bestuur van Pnem/Mega vanochtend. “Door deze integratie worden wij een grotere en sterkere speler. Dat schaalvoordeel biedt voordelen bij de inkoop van brandstof en de handel in energie.”

Pnem/Mega is al voor tweederde eigenaar van EPZ; de Zeeuwse energieleverancier Delta Nutsbedrijven heeft de resterende 33 procent van de aandelen in handen en zal deze waarschijnlijk voorlopig behouden. Aanvankelijk was Pnem/Mega van plan deze aandelen ook over te nemen. Belangrijkste reden dat plan op de lange baan te schuiven is dat EPZ kampt met aanzienlijke onrendable investeringen die samen met de drie andere productiebedrijven zijn gedaan. De samenwerking tussen die vier (EPZ), EPON (Noord-Nederland), EZH (Zuid-Holland) en UNA (Utrecht en Noord-Holland) wordt opgeheven.